Nytt solkraftverk gir håp for afrikanske land

Gigawatts solenergi-prosjekt i Rwanda, 60 kilometer øst for hovedstaden Kigali. Foto: Gigawatt Global.
Gigawatts solenergi-prosjekt i Rwanda, 60 kilometer øst for hovedstaden Kigali. Foto: Gigawatt Global.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av blant annet norske investeringer har Øst-Afrika fått sitt første større kommersielle solkraftverk på rekordtid. Det hele kan overvåkes fra Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under 15 prosent av Rwandas befolkning har stabil adgang til elektrisitet (kun 1-2 prosent på landsbygda, der 90 prosent av befolkningen bor). Landet har stort behov for ekstra strømproduksjon, og er i dag sterkt avhengig av diesel – som er både dyrt og sterkt forurensende.

På under ett år har bedriften Gigawatt Global oppført et solkraftverk, 60 kilometer øst for hovedstaden Kigali. Dette er det det første kommersielle solkraftverket i denne skalaen som har blitt koblet til strømnettet i Øst-Afrika. Kraftverket og øker ifølge Gigawatt Global Rwandas kapasitet for strømproduksjon med seks prosent.

Les også: Han skal gjøre solceller mer effektive

Norske investorer

Det norske, statlig eide investeringsselskapet Norfund har bidratt til å finansiere utbyggingen. Prosjektet er finansiert i et samarbeid mellom det israelske selskapet Gigawatt Global og norske Scatec Solar, og har mottatt støtte fra Barack Obamas «Power Africa»-initiativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norfund er et virkemiddel i norsk utviklingspolitikk, og ble opprettet av Stortinget i 1997. Scatec Solar er et norsk selskap som utvikler, bygger, eier og opererer solenergianlegg.

— Solkraftverket i Rwanda er med sine 8,5 MW allerede en betydelig bidragsyter til landets strømproduksjon. Det har også vært et eksempel på hvor raskt slik kapasitet kan legges til strømnettet, men den rette typen samarbeid mellom myndighetene og privat sektor, skriver leder for Norfunds Clean Energy-avdeling, Mark Davis, i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Når huset leverer strøm

Norfunds bidrag til kraftverket har vært via investeringspartnerskapet med det norske pensjonsfondet Kommunal landspensjonskasse. Norfund har investert omkring én million dollar i egenkapital og gitt ytterligere 2,5 millioner dollar i lån. KLP har gått inn med 500.000 dollar i egenkapital, Scatec Solar 1,8 millioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Lånebetingelsene for samtlige er kommersielle, og Norfunds kapitalbidrag teller som del av norsk bistand til utviklingsland, skriver Davis.

Scatec Solar bygget kraftverket innenfor budsjettets rammer, og har drevet kraftverket med en kombinasjon av lokalt ansatte og ansatte ved hovedkvarteret i Oslo.

— De har gjort en fantastisk jobb med å få kraftverket bygget innen svært knappe tidsfrister, og driver det effektivt innenfor rammene av et lite utbygd og relativt ustabilt strømnett, skriver Davis.

Les også: Norske bistandskutt kan ramme millioner av verdens fattige

«Billig og raskt»

Det tok bare et år fra kontrakten var inngått til kraftverket sto ferdig. Foto: Gigawatt Global.
Det tok bare et år fra kontrakten var inngått til kraftverket sto ferdig. Foto: Gigawatt Global.

Hele solkraftverket til 23,7 millioner dollar (206 millioner kroner) gikk fra undertegnelse av kontrakt til bygging og tilkobling på bare et år, melder The Guardian. Byggingen begynte i februar 2014 og kraftverket sto ferdig i juli i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omkring 28.360 solcellepaneler står på rekke og rad. Kraftverket er knyttet til en server i Oslo, og kan overvåkes via Internett.

Les også: Skal fly sol­celle­fly over USA

De datakontrollerte solpanelene måler 1,9 kvadratmeter hver, og følger solens bevegelse fra øst til vest. Dette gjør dem mer effektive enn stasjonære paneler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

15.000 hjem får strøm fra det nye kraftverket. Landets økonomi vokser raskt, og myndighetene tar sikte på at halvparten av befolkningen skal ha tilgang til strøm innen 2017.

Første års produksjon er beregnet til 15 millioner kilowatt timer.

Les også: Clinton legger frem ambisiøse energimål

Flere prosjekter

Solkraftverket er oppført på eiendommen til ungdomslandsbyen Agahozo-Shalom, der 512 unge mennesker får tilbud om utdannelse og fritidstilbud. Skolens mål er å ivareta Rwandas mest sårbare barn, som mistet sine foreldre før og etter folkemordet i landet. Leieinntektene fra kraftverket er nå den seks år gamle landsbyens største inntektskilde.

Norfund og Scatec Solar har inngått partnerskap om utvikling av solkraftprosjekter i utviklingsland. Sammen har de bygget 250 MW solkraft i Sør-Afrika, Rwanda og Honduras. Norfund venter at disse investeringene vil øke betydelig de nærmeste to årene.

Les også: De som bor her får ikke strøm­reg­ning