Nima kom til Norge etter 15 timer i Russland

31 år gamle Nima fra Iran er fornøyd med fasilitetene på Ankomstsenter Finnmark. Han har betalt 1500 dollar for å komme seg til Norge via Russland, og ble en av de første som ble sluset inn i det nye mottaksapparatet på Høybuktmoen utenfor Kirkenes.
31 år gamle Nima fra Iran er fornøyd med fasilitetene på Ankomstsenter Finnmark. Han har betalt 1500 dollar for å komme seg til Norge via Russland, og ble en av de første som ble sluset inn i det nye mottaksapparatet på Høybuktmoen utenfor Kirkenes. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 15 timer i Russland kunne Nima sykle over grensen til Storskog sist lørdag. Nå er han en av de første som sluses gjennom Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske 31-åringen sier han har brukt mye penger på å komme seg til Norge.

– Jeg brukte tre dager på å komme meg fra Iran til Norge. Det var dyrt. Minst 1500 dollar, kanskje mer sier han i hutrende fire minusgrader på Høybuktmoen.

For knappe 13.000 kroner har han kommet seg til Norge med følgende reiserute: Iran – Moskva – Murmansk – Nikel – Kirkenes.

Les også: SV foreslår stopp i arbeidsinnvandringen

Maksimalt to dager

Nå er Nima en av de aller første som går gjennom systemet på Ankomstsenter Finnmark. Tirsdag ble han kjørt fra Fjellhallen i Kirkenes, og skal maksimalt være to dager på Høybuktmoen.

NTB spør om han søkte opphold i Russland, og får hoderysting til svar.

– Det er bare 150 meter mellom den norske og den russiske grensestasjonen, men mye mer som skiller. Norge har så mye mer og høyere livskvalitet. Jeg ville til Norge, og for å være helt ærlig: Hvis valget står mellom Russland og Iran, ville jeg blitt værende i Iran, sier Nima.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektleder Lars Erik Sørsdal i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har hatt den halsbrekkende oppgaven å ferdigstille Ankomstsenter Finnmark på under fire uker.

– Jeg trodde nesten ikke selv det var mulig å få dette til på så kort tid, betror han NTB to timer før statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) åpnet anlegget onsdag.

Les også: Politiet klarer ikke å kontrollere asylsøkerne fra Russland

Mindre enn fire uker

På under fire uker er den tidligere HV-leiren Vestleiren omgjort til et ankomstsenter som kan håndtere en tilstrømming på opptil 300 asylsøkere over Storskog. Det er godt over den foreløpige toppen på nesten 200 i døgnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inne på området er flere tjenester organisert. Det første som skjer er registrering der alle klær blir samlet inn og lagt i frysekonteiner for å ta knekken på veggedyr og annet utøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For asylsøkeren er helsesjekk neste punkt. Først inne i ankomstsentre, senere på Kirkenes Sykehus.

– Vi setter opp minibusser i shuttletrafikk til sykehuset, sier Sørsdal.

Inne på depotet er standardutrustningen lagret i store reoler. Joggedresser, varmt tøy og innesko hoper seg opp i skjønn forening.

Les også: Brende antyder at Støres flyktningløfte fikk flere til Norge

To netter

Målet er et effektivt system med flyt. Ingen skal oppholde seg mer en to netter på Høybuktmoen før de sendes videre i det norske asylsystemet. I en rød brakkerigg er arbeidsplasser for 10 saksbehandlere fra UDI gjort klare. Her kan de eventuelt starte den første utsilingen av åpenbart grunnløse asylsøkere.

Det er asylsøkergiganten Hero som skal ha ansvaret for den daglige driften av mottakssenteret. De har fått en treårskontrakt med UDI om å drifte Ankomstsenter Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har nå rundt 300 inne på ankomstsenteret. Mens vi flyttet folk ut av Fjellhallen fikk vi folk inn fra Storskog hele tiden. Den siste kom klokken tre i natt fra politiets utlendingstjeneste. Det var en enslig mindreårig som vi tok imot og satte i gang et apparat rundt. Det er en kjempeutfordring med bare nyansatte. Men de takler det fantastisk, sier Henry Osima, som er oppstartsleder for Hero.