– USA sender spesialstyrker til Syria

President Barack Obama under en basketkamp.
President Barack Obama under en basketkamp. Foto: Jonathan Daniel / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA kommer til å sende spesialstyrker for å bistå opprørere i Syria som rådgivere, opplyser kilder i Det hvite hus og Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama har besluttet å sende i underkant av 50 spesialsoldater, opplyser en talsmann for Det hvite hus.

Soldatene skal ifølge Josh Earnest trene opp og være rådgivere for «lokale styrker» som kjemper mot Den islamske staten (IS).

Les også: Russland inviterer opprørshær til Syria-samtaler

Bryter løfte

Hvilke lokale styrker som får nyte godt av de amerikanske spesialsoldatenes støtte, er ikke kjent, men det understrekes at det vil være moderate kurdiske og arabiske opprørere.

President Barack Obama har gjentatte ganger tidligere lovet at det ikke skal settes inn amerikanske bakkestyrker i Syria, men ifølge Earnest har amerikanske spesialstyrker gjennomført operasjoner i landet tidligere.

Les også: Tyrkia jakter fire mistenkte IS-opprørere

Bedre rustet

USA vil også trappe opp støtten til den irakiske regjeringshæren for å gjøre dem i stand til å gjenerobre byen Ramadi fra opprørerne i Den islamske staten (IS).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne skal også trappe opp militærhjelpen til Libanon og Jordan, for å gjøre dem bedre rustet i krigføringen mot IS.

Jordan skal blant annet få mer etterretningsassistanse for å gjøre landets kampfly mer treffsikre når de angriper IS-mål i Syria.

Les også: Resultatløs Syria-samtale mellom USA og Russland

Leter etter moderate

Pentagon frøs tidligere i måneden sitt program for å støtte moderate syriske opprørere ut fra en erkjennelse av at det har vist seg svært vanskelig å finne opprørere som kan ansees som moderate.

President Barack Obama varslet i januar at USA hadde satt av 4 milliarder kroner til trening av syriske opprørere.

Overga seg

To små grupper av opprørere fikk opplæring av amerikanske instruktører i Tyrkia, men den ene gikk i oppløsning etter å ha returnert til Syria, og den andre overga seg og overlot våpen og utstyr til al-Qaidas forlengede arm i landet, Nusrafronten.

I midten av september medga general Lloyd Austin, som er øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen at bare «fire-fem» USA-trente opprørere var i aksjon i Syria.