Åtte ganger så høy brannrisiko i asylmottak:UDI dropper krav til brannsikring i akutte asylmottak

ASYLMOTTAK OG BRANN: - Brannsikring er UDIs Catch 22, sier seniorrådgiver Lars Steinar Hansen til asylmottaks-bransjen.
ASYLMOTTAK OG BRANN: - Brannsikring er UDIs Catch 22, sier seniorrådgiver Lars Steinar Hansen til asylmottaks-bransjen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDIs akutte behov for mange nye, midlertidige asylmottak, gjør at de dropper sine krav til brannsikring. Men da får ikke asylmottakene forsikring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Utlendingsdirektoratet (UDI) er på desperat jakt etter midlertidige asylmottak av enkel standard, men har havnet i et brannsikringsdilemma som får aktørene til å vegre seg:

– UDI frafaller sitt krav til brannalarmanlegg og automatisk slokkeanlegg i midlertidige kontrakter, men havner i et Catch-22, sa seniorrådgiver Lars Steinar Hansen til et møte mandag med nåværende asylmottak og nye aktører som lurer på om de vil satse i asylbransjen.

Les også: UDI utlyser kjøp av 15.000 nye asylplasser og 10.000 enkle akuttplasser

Hindres av EØS-regler

På UDIs såkalte Leverandørmøte 2015 forklarte Hansen at UDI på grunn av tidspresset med dagens strøm av asylsøkere, direktekjøper kontrakter om mottaksplasser. Normalt skal offentlige kontrakter utlyses på anbudskonkurranse.

– Disse kontraktene for akuttmottak må være av begrenset varighet fordi de er direktekjøpt. Tilbyderne tar ikke risikoen på å investere i sprinkleranlegg på en en midlertidig kontrakt, forklarte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men uten brannsikring på plass, kunne en rekke av representantene for asylmottak fortelle at de da ikke får forsikring av sine anlegg. Dermed våger de ikke å satse på nye asylplasser.

Et alternativ for å dempe på risikoen for investering i midlertidige asylmottak, kunne vært at UDI finansierte investeringer i brannsikring. Men heller ikke det går:

– UDI kan ikke betale en høyere pris for å betale sprinklingen innen en midlertidig kontrakt, fordi det ville være ulovlig statsstøtte etter reglene i EØS-avtalen, sa seniorrådgiveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sanner vil opprette nye asylmottak i ekspressfart

Åttedobbel risiko uten forsikring

UDI opplyser at direktoratet ikke reiser krav overfor sine leverandører om forsikring av asylmottakene. Men de færreste aktører tar sjansen på å drive næring i en bransje med kjemperisiko for branner:

– Risikoen for brann i asylmottak er åtte ganger det vanlige, opplyste Geir Trulsrud på møtet. Han representerer forsikringsbransjens interesseorganisasjon Finans Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også slik at forsikringsselskapet ikke bare er opptatt av bygningens verdi. I det øyeblikket du godkjenner et asylmottak, gjelder det også dem som bor der. Det er nok en risiko selskapene kvier seg for å godta. I Sverige er det ingen forsikringsselskaper som forsikrer nye mottak som ikke følger alle regler, sa Trulsrud.

Les også: Enda en brann i svensk asylmottak

Millionsummer i det blå

– Min erfaring er at du får blankt nei fra forsikringsselskapet uten varsling og sprinkelanlegg. Nevner du ordet asylmottak, får du ikke forsikret, sa representanten for ett av selskapene på tilhørerbenken.

Flere ABC Nyheter snakket med, og som ikke ønsker å stå fram med navn, sier det koster 800.000- 1 million kroner å montere automatisk brannslokkingsanlegg.

De midlertidige kontraktene til UDI gjelder i to måneder. På møtet signaliserte imidlertid regiondirektør Eirik Eide at man kan tenke seg kontrakter på opptil seks måneder for midlertidige akuttmottak. Det oppfatter aktørene som altfor kort til slike investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UDIs brannstatistikk viser riktignok en positiv trend. Antall branner i asylmottak har gått ned fra 35 i 2010 til elleve i årets ni første måneder.

Les også: Solberg: Vi trenger ikke frykte asylbranner i Norge

– Vi har sett at politisk brannstifting har spredd seg fra Tyskland til Sverige. Her har vi ikke opplevd det ennå, sa seniorrådgiver Lars Steinar Hansen.

– Vi vet ikke noe om motivet for de påsatte brannene i boligen for flyktninger i Ulsteinvik, la han til.

Les også: Påsatte branner skaper redsel i Ulsteinvik