Over 500 asylsøkere over Storskog på én uke

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge tirsdag i forrige uke.
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge tirsdag i forrige uke. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste sju dagene har det kommet 501 asylsøkere over grensestasjonen på Storskog via Russland, viser tall fra Østfinnmark politidistrikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omkring tre av fire oppgir at de er fra Syria.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark sier til Sør-Varanger Avis at det er folk med russisk statsborgerskap blant dem som er kommet de siste ukene. Hun mener det er grunnlag for å hurtigbehandle asylsøknader fra rundt 20 prosent av dem som kommer, for å sende dem tilbake.

– Det er nok mange vi har tatt inn som vi kunne ha returnert på dagen. Om vi kunne ha gjort det, hadde nok systemet ikke vært så belastet, sier hun.

Politimesteren håper og tror at de ekstra 24 midlertidige politistillingene de nå får, kan hjelpe på det. Hun sier også at hun håper Utlendingsdirektoratet (UDI) setter opp et kontor i Sør-Varanger for å få fortgang i behandlingen.

Finland opplever ikke den samme tilstrømningen fra Russland på sine grensestasjoner, og utenriksminister Børge Brende (H) ba om en forklaring på dette da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber Russland om forklaring

– Jeg ba Lavrov om en redegjørelse om årsaken til at det nå kommer så mange over grensa til Norge, sa Brende til NTB torsdag.

Han ba Lavrov om en oppklaring av forskjellen mellom Norge og Finland og redegjøre for hvilke visa som utstedes, og klargjorde at det bare er asylsøkere med reelt beskyttelsesbehov som vil få opphold i Norge.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa samme dag til VG at regjeringen jobber med en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over grensen til Russland, skal returneres uten at søknadene behandles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av dem som kommer, har fått oppholdstillatelse i Russland, eller vi mener at de kan få det, sa Kallmyr.

Drapsdømt avvist

Torsdag meldte også TV 2 at politiet har avslørt flere tunge kriminelle som utgir seg for å være flyktninger og ønsker å ta seg inn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har pågrepet og fengslet noen, og fått hurtigbehandling på fem stykker som vi har sendt tilbake på sykkel over Storskog, sa Hætta.

Hætta opplyste fredag til NRK at det blant annet dreide seg om en drapsdømt og hans familie. Hun frykter imidlertid at det kan ha kommet inn flere kriminelle i flyktningstrømmen over Storskog.

– For meg fremstår det som åpenbart, for de kriminelle vil alltid utnytte et svakt system, og det systemet vi har hatt på Storskog har den siste tiden vært relativt svakt, sier hun.