KONKURRANSELag høstens beste matretter og vinn

Mektige gryter hører høsten til. Har du en skikkelig god oppskrift, vil vi gjerne smake!
Mektige gryter hører høsten til. Har du en skikkelig god oppskrift, vil vi gjerne smake! Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en hobbykokk i magen? Del oppskriften din med oss, så kan du vinne flotte premier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransen er nå avsluttet - men du kan fortsatt la deg inspirere!

Det er ikke tvil om at høsten byr på mange mektige og smaksrike opplevelser. Lam, vilt, rotfrukter og gryteretter er bare noen av alternativene vi kan diske opp med. Norsk husmannskost passer også perfekt på denne årstida.

I samarbeid med ABC Startsiden kårer vi nå lesernes beste oppskrifter. Den heldige vinneren får et gavekort hos Elkjøp på 2000 kroner, samt kokeboka Noe godt hver dag av Andreas Viestad. De fire neste får også kokebok.


Lammecurry! Laget av Eirik Wang. Se oppskrift nederst i artikkelen. Foto: Eirik Wang
Lammecurry! Laget av Eirik Wang. Se oppskrift nederst i artikkelen. Foto: Eirik Wang

Slik deltar du

Konkurransen foregår på Startsidens Facebook-side. Her laster du opp din oppskrift med bilde, og fyller ut navn og adresse.

Når oppskriften er sendt inn, bør du dele den med alle du kjenner, for det er oppskriften med flest stemmer som vinner.

Gå til konkurransen.

Se oppskrifter fra våre lesere nederst i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Lammeskank i rødvinsaus med hjemmelaget potetmos. Nam! Laget av Rita Jensen. Se oppskrift lenger ned i artikkelen. Foto: Rita Jensen
Lammeskank i rødvinsaus med hjemmelaget potetmos. Nam! Laget av Rita Jensen. Se oppskrift lenger ned i artikkelen. Foto: Rita Jensen


Les også: Varm deg på disse matrettene i høst

Her er noen av oppskriftene dere har delt med oss

Stekt lyr med fenikkel, eple og gulrot

Vilkår for deltagelse

Deltakelse krever at du har en Facebook-profil. Registrerte personopplysninger blir ikke utlevert til andre organisasjoner eller virksomheter, men kan bli brukt i markedsføringsøyemed av ABC Startsiden senere.

Oppskriften kan være mat, drikke, kaker eller desserter som du mener hører høsten til. Oppskrifter som sendes inn kan bli publisert på Startsiden eller ABC Nyheter.

Bilder som brukes må være dine egne, og må ikke kopieres fra andre.

Konkurransen avsluttes 19. oktober. Oppskriften som da står igjen med flest stemmer, vinner hovedpremien - et gavekort på Elkjøp til 2000 kroner og kokeboka Noe godt hver dag av Andreas Viestad. De fire neste vinner kokebok.

Ved deltakelse i konkurransen aksepterer du disse reglene og de beslutninger ABC Startsiden tar når det gjelder vinnere, premier og/eller gjennomføring av konkurransen, som endelige og definitive.

ABC Startsiden forbeholder seg retten til å utestenge deltakere som bryter reglene, jukser eller forsøker å sabotere konkurransen/aktiviteten.

Konkurransen er på ingen måte sponset, støttet, administrert av eller assosiert med, Facebook. Du gir informasjon kun til ABC Startsiden, ikke til Facebook eller en tredjepart.

Stekt lyr med fenikkel, eple og gulrot. Laget av Camilla Ruhs. Se oppskriften nederst i artikkelen. Foto: Camilla Ruhs.
Stekt lyr med fenikkel, eple og gulrot. Laget av Camilla Ruhs. Se oppskriften nederst i artikkelen. Foto: Camilla Ruhs.


Til to personer

0,5 ts knust sort pepper

350 g lyr eller annen hvit fisk, gjerne med skinn

0,5 ts salt

0,5 ts honning

2 ss solsikkeolje

1 ts smør, normalsaltet

Tine Eplesaus

1 ss smør til eplesaus

0,5 ts finkuttet gressløk

1/2 sjalottløk

3 dl eplejuice

0,3 dl hvitvinseddik

0,5 stk fennikel

2 ss olivenolje

0,5 stk norsk eple, f.eks. Sommerred

Gulrotpuré

2 stk gulrøtter

1 ss smør

Slik gjør du:

Lag sausen først. Redusér eplejuicen til 1/3, og la sjalottløk og hvitvinseddik koke med. Rør inn smøret når sausen er ferdig redusert. Tilsett gressløk på slutten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kok gulrøttene møre og mos i kjøkkenmaskin med smør.

Del lyren i to stykker. Salte og la den ligge i 10 minutter.

Steik fisken med skinnsida ned og snu rett før den er gjennomsteikt og la den brune i 1 min. Snu og pensle fisken med honning og smør rett før servering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finhøvle fenikkel og eple, og steik til det blir mørt.

Server!

Irish stew

Prøv Kerstins Irish stew! Foto: Kerstin Marthinsen
Prøv Kerstins Irish stew! Foto: Kerstin Marthinsen

4 personer

Lammelår i skiver (1,5 kg med bein)

3 gulrøtter i skiver

2 gule løk, hakket

1 liten purre i skiver

Laurbærblad

8 små poteter

1/2 kg hodekål i biter

Salt og pepper

Worchestershire-saus

Slik gjør du:

Skjær kjøttet fra beina, del kjøttet i terninger og kok opp med bein.

Skum av og hell av vannet.

Legg kjøttet i en gryte sammen med krydder og alle grønnsakene, bortsett fra poteter og kål. Hell over vann til det dekker, og kok i ca. en time. Skum av underveis.

Fjern beina og laurbærbladet, og la potetene og kålen koke med de siste 15 minuttene.

Smak til med salt, pepper og noen dråper Worchestershire-saus.

Serveres med rause brødskiver. Hjemmebakt, kanskje?

Sheperd's Pie

Den klassiske Sheperd's pie. Laget av Tina. Se oppskriften nederst i artikkelen. Foto: Tina
Den klassiske Sheperd's pie. Laget av Tina. Se oppskriften nederst i artikkelen. Foto: Tina

Kjøttfyll:

300 gram kjøttdeig

1 løk

1 vårløk

1 fedd hvitløk

2 gulrøtter

1 liten paprika

1 boks med bønner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smak til med salt, pepper og urter

Tomatsaus:

1 boks hermetiske tomater

1/2 boks tomatpure

1-2 never fersk baslikum (kan også bruke tørket)

3 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

Smak til med salt og pepper

Potetmos:

5 middelspoteter

1 stor glatt smør

1,5 dl melk

Revet ost

Smak til med salt og pepper

Slik gjør du:

Vask og skrell potetene. Kok dem møre i vann.

Finhakk grønsakene.

Ha olje i en stekepanne og sett på full varme.

Ha i kjøttdeigen. Stek kjøttet gyldent og tilsett grønnsakene.

Ha i tomatsausen.

Når potetene er møre, hell av vannet. Tilsett melk, smør og salt og pepper. Mos det sammen med en potetmoser.

Sett ovnen på 200 grader.

Bruk porsjonsformer eller en stor form. Fyll med kjøttfyllet først, deretter potetmos. Strø litt revet ost over.

Stekes i 20-30 minutter.

Dryss over litt rosmarin før servering. Serveres med salat.

Følg oss på Instagram for flere spennende nyheter: