Solberg: Russlands aggressivitet er uakseptabel

Statsminister Erna Solberg ankommer Stavanger forum. Foto
Statsminister Erna Solberg ankommer Stavanger forum. Foto Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) mener Russland er blitt mer uforutsigbart og sier at landets aggresjon det siste året har overrasket. Hun står likevel fast på at forholdet til Russland er som før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og særlig invasjonen i Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya, var hovedtema da Solberg holdt sin tale til NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger mandag formiddag.

– Russlands aggresjon og brudd på internasjonal lov i Ukraina er uakseptabelt. Landet har brakt væpnet konflikt tilbake til det europeiske kontinentet. Russland har økt sin militære kapasitet. Og landet viser at det er villig til å oppnå strategiske mål med militærmakt. Vi er bekymret over Russlands inngripen i Syria og de videre konsekvensene av landets handlinger, sa Solberg i talen.

Les også: Russland og Saudi-Arabia vil samarbeide i Syria

Gradvis

Til NTB sier Solberg at utviklingen i Russland både har vært ventet og uventet:

– Det har vært en gradvis utvikling i Russland til et system og et land som har mindre demokrati, mindre sivilsamfunn, mer nedslåing på sivile aktivister. De bevegelser som vi før har sett, i retning av et mer demokratisk, mer liberalt og åpent land, har blitt mindre. Så retorikken deres har ikke vært overraskende, for den har vi sett komme. Men jeg tror alle ble overrasket over den reelle invasjonen og annekteringen av Krim-halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at Norge foreløpig ikke har et bilateralt vanskelig forhold til Russland:

– Vi har et godt, saklig forhold til Russland på de områdene der vi har felles utfordringer i nord. Der foregår arbeidet vårt egentlig litt sånn som det alltid har gjort, med samarbeid på for eksempel redning, søk, fiskerioppsyn, og det er viktig for oss. Men vi kan ikke la være å reagere på det Russland gjorde i Ukraina. De la beslag på en del av et land og bidro til usikkerhet og destabilisering der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Derfor går Russland tungt inn i Syria

Ingen direkte trussel

I talen sa hun at selv om Russland ikke er noen direkte trussel mot Norge eller norske interesser, må vi tenke annerledes på grunn av strategiske endringer Russland foretar:

– Trusselen mot NATOs medlemsland er liten, men vi ser økt militært nærvær langs NATOs grenser, og særlig i området ved Østersjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg tar til orde for at NATO setter inn mer ressurser til havs, inkludert Barentshavet, og at det blir gjennomført trening og øvelser. Hun ber også NATOs medlemsland, inkludert Norge, om å dele på ansvaret, og viser til at Norge planlegger en økning på forsvarsbudsjettet neste år med 9,8 prosent.

Les mer:

– Russiske angrep i Syria tar ødeleggelsen til nytt nivå

Putin: – Støtte til Assad-regimet er eneste løsning

Putin: Ikke vær redd for Russland

Konflikten i Ukraina:

* I mars 2014 annekterte Russland Krim-halvøya som tilhører Ukraina, til sterke protester fra det internasjonale samfunnet.

* I april gjorde prorussiske separatister øst i Ukraina opprør, og den væpnede konflikten tok til.

* Over 8.000 mennesker er siden drept og rundt 1 million drevet på flukt.

* I september 2014 inngikk partene – regjeringen i Kiev og de prorussiske separatistene i øst – en avtale som skulle gjøre slutt på striden. Avtalen ble ikke overholdt.

* 12. februar 2015 ble undertegnet partene en ny våpenhvile. Avtalen inneholder også en fremdriftsplan for varig fred i Donbass-området.

* Våpenhvilen trådte i kraft 15. februar, men er blitt brutt nesten daglig.

* Ukrainas nasjonalforsamling vedtok 31. august 2015 økt selvstyre for de østlige regionene, i tråd med fredsplanen. Etter det har de voldelige sammenstøtene avtatt.

(Kilde: NTB, Ritzau)