Verdensøkonomien ble litt grønnere i fjor

Den såkalte karbonintensiteten – utslipp av drivhusgasser per dollar brutto nasjonalprodukt (BNP) – falt med 2,7 prosent i fjor, ifølge ny rapport fra PwC.
Den såkalte karbonintensiteten – utslipp av drivhusgasser per dollar brutto nasjonalprodukt (BNP) – falt med 2,7 prosent i fjor, ifølge ny rapport fra PwC. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensøkonomien ble litt mindre karbonintens i 2014, men nedgangen er langt fra nok til holde skjemaet og nå FNs togradersmål, skriver PwC i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte karbonintensiteten – utslipp av drivhusgasser per dollar brutto nasjonalprodukt (BNP) – falt med 2,7 prosent i fjor, ifølge rapporten. Nedgangen er den største siden revisorfirmaet begynte med sine rapporter for sju år siden.

«Tallene fra 2014 antyder et vendepunkt» mot å gjøre vekst mindre avhengig av fossilt brensel, heter det i rapporten. En karboneffektivisering på 2,7 prosent er likevel langt fra nok til å bremse den globale oppvarmingen i tråd med FNs mål om at temperaturen på kloden ikke skal øke mer enn 2 grader. For å klare det målet, må karbonintensiteten kuttes med 6,3 prosent per år.

Les også: Ti initiativer som kan hjelpe klimaet på vei

Blant G20-landene var Storbritannia flinkest til å begrense utslippene og kuttet intensiteten med 10,9 prosent. Også Frankrike, Italia og Tyskland hadde en solid reduksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens BNP-veksten var på 3,2 prosent i 2014, økte karbonutslippene med bare 0,5 prosent, ifølge PwC-rapporten.

Siden 2000 har karbonintensiteten i gjennomsnitt gått ned med 1,3 prosent i året. Dersom den takten fortsetter vil vi allerede i 2036 ha «brukt opp» alt karbonet som kan slippes ut uten å overstige togradersmålet.

Les mer:

Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Sundtoft om klimaet: – Vær forberedt på store endringer