Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har besluttet at asylsøkere som får opphold i Norge skal kunne sendes ut etter fem år om forholdene i hjemlandet bedrer seg, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om asylsøkere til Norge

* Det ble registrert 4.904 asylsøkere til Norge i september. Det har aldri noen gang før kommet så mange på en enkelt måned til Norge.

* Av dem kom 2.631 fra Syria, 632 fra Afghanistan, 404 fra Eritrea og 114 fra Etiopia, mens 125 er statsløse.

* Det totale antallet hittil i år er 13.246. Det er 4.500 flere enn i samme periode i fjor.

* Utlendingsdirektoratet (UDI) anslår at det vil komme 25.000 asylsøkere til Norge i år og over 30.000 neste år.

– I realiteten betyr det at de fleste som kommer nå, i fremtiden vil få opphold i Norge i fem år, så vil oppholdsgrunnlaget vurderes på nytt før permanent oppholdstillatelse blir gitt.

– Hvis krigen i Syria tar slutt, eller forholdene i Irak bedrer seg, vil de måtte forberede seg på å reise tilbake igjen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

Les også: Budsjettnederlag for Frps hjertesaker

Avklart med Venstre og KrF

Kallmyr sier til NTB at økningen fra tre til fem år er avklart med Kristelig Folkeparti og Venstre i tilleggsavtalen om asylpolitikken som ble inngått i vår.

– Der er det er avtalt at antall oppholdsår før permanent opphold, eller fortsatt midlertidig opphold gis, skal økes fra tre til fem år. Saken har vært ute på høring , og det vil før jul bli sendt ut en lovsak fra Justisdepartementet til Stortinget. Dette har allerede flertall, siden det står i samarbeidsavtalen, sier Kallmyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir det endringer i hjemlandet som gjør at man ikke trenger beskyttelse i Norge, så skal man i utgangspunktet bli returnert, sier han.

Les også: Dette bygget skal huse inntil 1.000 flyktninger

Gjelder også familier

Ifølge Kallmyr gjelder dette også om asylsøkeren er blitt gjenforent med familien i Norge:

– Om noen får familiegjenforening, og asylsøkeren som er referanseperson ikke lenger har opphold i Norge, må hele familien returnere.

– Det vi er folkerettslig forpliktet til er å ikke forhindre at familier kan være sammen, men vi er ikke forpliktet til å legge til rette for at familien skal komme til Norge, for eksempel ved å betale. Vi stanset betalingen for flyreiser og kostnader for familiegjenforening i fjorårets budsjett. Sverige betaler fortsatt for dette etter hva jeg forstår, sier Kallmyr til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil gjelde alle

Han understreker at Norge skal gi opphold til dem som trenger beskyttelse så lenge de trenger det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mennesker på flukt fra krig skal få en trygg havn, men det er ikke dermed sagt at man skal ha en ny trygg økonomisk tilværelse. Den trygge havnen skal gis så lenge det er behov for det, og det er det vi nå innfører, understreker han.

– Flere andre land har tenkt på det samme. Tysland har også midlertidig beskyttelse, men der er det tre år. Forskjellen er at i Tyskland gjelder det kun syrere, men i Norge vil midlertidigheten gjelde absolutt alle asylsøkere, sier statssekretæren.

Tre av fire som søker asyl i Norge nå, får innvilget søknaden. Samtidig venter UDI over 30.000 nye asylsøknader til neste år.

Det kom nesten 5.000 asylsøkere til Norge i september, noe som er ny rekord med god margin.

EU strammer inn

EUs justis- og innenriksministre var torsdag samlet i Luxembourg for å diskutere flyktningkrisen. EU-landene gikk der inn for mer effektiv retur av avviste asylsøkere og økonomiske migranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge britiske The Times får over 400.000 av dem som har ankommet EU det første halvåret, trolig asylsøknaden avvist.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) deltok som observatør fra Norge i Luxembourg. EU har nå startet en viktig diskusjon, mener Anundsen.

– Norge er av landene som har aller flest returer. Det at EU nå også fokuserer sterkt på at retur er en viktig forutsetning for å håndtere situasjonen Europa står i, er veldig positivt, sier han.