Britisk skoleelev avhørt etter å ha brukt begrepet «øko-terrorist»

Artikkelen fortsetter under annonsen

En muslimsk tenåring ble avhørt av britisk barnevern om mulige bånd til terrorgruppen IS i Syria etter at han brukte begrepet «øko-terrorist» i en time.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 14 år gamle gutten brukte ordet i forbindelse med en diskusjon om miljøaktivisme, på en skole i sentrum av London, melder The Guardian.

Få dager senere ble han hentet ut av en fransktime og tatt med til et rom der to personer stilte ham spørsmål. Den ene var ansatt i barnevernet.

Han ble spurt om han var «tilknyttet» IS eller hadde hørt om den militante bevegelsen.

– Jeg visste ikke hva som foregikk, sier den anonyme gutten til The Guardian.

– De sa noen hadde tatt opp sikkerhetsbekymringer. Når du blir hentet ut av en fransktime og stilt spørsmål om IS er det ganske skremmende, sier gutten.

En ny lov som trådte i kraft i år gir britiske skoler juridisk ansvar for å «hindre at mennesker trekkes til terrorisme».

Guttens foreldre vurderer rettslige skritt etter episoden, og mener gutten ble diskriminert fordi han var muslim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenåringen forklarer i dokumenter The Guardian har fått tilgang til at han brukte begrepet «øko-terrorist» for å vise til for eksempel personer som «slår spiker i trær for å hindre tømmerhogst».

Guttens skole, Central Foundation Boys’ School, sier til The Guardian at man overholder myndighetenes råd, inkludert «varslingsplikten», et initiativ som tar sikte på å hindre folk i å engasjere seg i terror.

Avisen skriver episoden belyser hvordan skoler forholder seg til Storbritannias nye anti-terrortiltak.

En talsmann for skolen sier: «Å sikre tryggheten og velferden til våre unge er vårt hovedanliggende».

«Skolen føler seg sikker på at vi overholder gjeldende bestemmelser og at profesjonelle som handler i samsvar med disse gjør det på en måte som er velbegrunnet og setter barnets ve og vel først».

I USA vakte det forrige uke oppsikt da den 14 år gamle Texas-gutten Ahmad Mohamed ble pågrepet på skolen sin, etter å ha tatt med seg en digital klokke han hadde bygget for å vise frem til lærerne.

Les også: 14-åring bygde klokke – ble arrestert på skolen

(Kilde: AFP)