Studerte IS-avhoppere

Militante fra IS på gaten i Qadam-nabolaget i Syrias hovedstad Damaskus. Foto offentliggjort 30. august 2015 av Rased News Network, på en Facebook-side knyttet til terrorgruppa.
Militante fra IS på gaten i Qadam-nabolaget i Syrias hovedstad Damaskus. Foto offentliggjort 30. august 2015 av Rased News Network, på en Facebook-side knyttet til terrorgruppa. Foto: Uncredited / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et økende antall «desillusjonerte» medlemmer av ekstremistbevegelsen IS i Syria forlater nå gruppen, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortellingene til de tidligere jihadistene kan avskrekke andre fra å søke medlemskap i gruppa, heter det i rapporten som ble offentliggjort mandag.

Minst 58 personer har forlatt gruppen og snakket offentlig om dette siden januar 2014, ifølge rappporten fra Det internasjonale senteret for studier av radikalisering og politisk vold (ISCR) ved King’s College i London, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge studien forlot 17 stridende gruppa i juni, juli og august, men dette skal være et «mindretall» av avhopperne. Mange er for redde til å stå frem.

ISCR oppfordrer ulike lands regjeringer til å gjøre det lettere for avhoppere å stå frem, uten frykt for straffeforfølgelse. Målet er at deres vitnesbyrd skal virke avskrekkende på potensielle rekrutter.

De som har delt sine erfaringer sier de ble frastøtt av drapene på andre sunnimuslimer, inkludert uskyldige sivile. De mente også at gruppen ikke klarte å konfrontere regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Avhoppernes mening er klar og tydelig: ‘IS beskytter ikke muslimer. De dreper dem’», heter det i rapporten.

Les også: Frankrike: – IS vinner stadig mer terreng i Aleppo

«De har glemt Assad»

En av avhopperne, en tysker kalt Ebrahim B. i rapporten, hevder å tale på vegne av to dusin kamerater som reiste til Syria for å kjempe mot Assad. Virkeligheten på bakken i det krigsherjede landet viste seg å være en annen enn de forventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Muslimer kjemper mot muslimer. De har glemt Assad. Hele jihad-begrepet var snudd opp ned», sier han i rapporten.

IS-ledere anser Den frie syriske hæren, Ahrar al-Sham, og den al-Qaeda-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra som sine fiender, og har ligget i strid med dem alle, ifølge rapporten.

Men mange av avhopperne mener kampene mot andre sunnigrupper var «gal, virket mot sin hensikt og var feil religiøst sett», heter det videre. Rapporten legger til at dette «ikke var ‘den hellige krig’ de hadde reist til Syria og Irak for å delta i.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS skal ha henrettet 56 syriske regjeringssoldater

Ni fra Vesten

Avhopperne nevnt i rapporten bor i 17 ulike land. Ni av dem kommer fra Vest-Europa og Australia.

Flere dusin avhoppere har flyktet til Tyrkia, mens andre skal ha blitt henrettet som «spioner» eller «forrædere» av IS, som vurderer desertering på linje med religiøs frafallenhet.

Å forlate gruppa er en «innviklet og farlig» prosess, heter det i rapporten. Mange er nødt til å gå i dekning, av frykt for forfølgelse.

«Mange er fremdeles fanget i Syria eller Irak, ute av stand til å unnslippe en organisasjon de ikke lenger kjenner lojalitet til», heter det videre.

ISCR ber regjeringer om å «anerkjenner verdien og troverdigheten til avhoppernes fortellinger», og sørge for sikkerheten til dem som velger å stå frem, samt fjerne de «juridiske hindringene» mot å gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om forfatterne av rapporten medgir at enkelte avhoppere «trolig har begått forbrytelser» mener de at deres vitnesbyrd kan avskrekke andre fra å slutte seg til IS.

Rapporten belyser også ulike årsaker til at folk velger å slutte seg til gruppa. Den vanligste er forbrytelsene Assads regjering har begått i Syria.

Mange har også ment at IS er et eksempel på en «perfekt islamsk stat.»

Enkelte ble lokket av løfter om mat, luksusartikler, biler eller å få gjeld nedbetalt. Få av disse løftene ble innfridd.