Flomfaren hevet til rødt – ekstremværet Petra er i gang

Med gjennomfartsåren gjennom Drammen sentrum stengt, stod trafikken stille i store deler av byen i dag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Petra viste seg lunefullt på sin første dag. Flomfarenivået er hevet til det høyeste i Buskerud og Vestfold, og det ventes store oversvømmelser også onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om varsling av ekstremvær

Meteorologisk institutt har ansvaret for beredskapsplanen for varsling av ekstreme værhendelser. Slik foregår det:

* Ekstremvær defineres som vind eller nedbør så kraftig at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen. Også høy vannstand eller skredfare kan utløse ekstremvarsel. Det er dessuten av betydning at været berører et stort område, for eksempel et fylke.

* Ved ekstremvær varsles Norges vassdrags- og energidirektorat, de to hovedredningssentralene, beredskapskontorene til fylkesmennene, Justisdepartementet, politiet, kommunale etater og etater som har nasjonalt ansvar for kommunikasjon og elektrisitetsforsyning. I tillegg går det ut varsling til mediene.

* Hvert ekstremvær får navn – annethvert jente- og guttenavn i alfabetisk rekkefølge. Hensikten med navn er å gjøre kommunikasjonen mellom myndigheter og meteorologer lettere, slik at det ikke oppstår misforståelser.

* Dagens varslingssystem for ekstremvær kom i stand etter orkanen i Møre og Romsdal nyttårshelgen 1991/1992. Få fikk med seg varselet som ble sendt ut, og ingen beredskap ble satt i verk, noe som gjorde at ødeleggelsene ble store. En ny plan for varsling ble tatt i bruk i 1994.

(NTB)

Tirsdag kveld sendte Meteorologisk institutt (MET) varsel om at ekstremværet Petra kom til å ramme Sør- og Østlandet. Like etter varslet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at farenivået var hevet til fire – rødt – for Numedalslågen, som renner fra Hardangervidda og munner ut i Larvik.

Både Larvik og Lardal kommune i Vestfold er omfattet av flomvarselet, i tillegg til Kongsberg, hvor det er ventet opp mot 750-850 kubikkmeter per sekund i løpet av tirsdag kveld.

– Vi har hatt møte med Statens vegvesen og politiet, og vi har alt av tilgjengelige mannskaper ute, forteller ordfører Vidar Lande (Ap) i Kongsberg til NTB.

Kongsberg ble rammet av en større flom for bare tre uker siden. Da passerte vannmengdene 90 kubikkmeter over nivået for 20-årsflom.

Frykter skadeflom

I Telemark har politiet evakuert 15 husstander fra et boligområde i Dalen i Tokke kommune. Årsaken er at de frykter folk kan bli helt isolert på grunn av høy vannstand i innsjøen Bandak, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkeskommunen har etablert en krisestab for å takle flommen. Det slås alarm om akutt fare for skadeflom langs hele Telemarksvassdraget, ettersom Tinnsjøen ved Notodden kommer til å få sin høyeste vannstand på 100 år, melder Varden.

– Vannstanden kommer til å stå én meter over flyplassen på Notodden. Handelsområdet på Tuven er truet, sier Nicolai Østhus i Øst-Telemarken Brukseierforening til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hold dere innendørs

I Hjartdal kommune i Telemark ble E134 stengt over Omnesfossen mellom Sauland og Notodden. I Sauland er rundt 30 husstander isolert. På sine nettsider oppfordrer kommunens beredskapsstab og lensmannen i Hjartdal innbyggerne til å holde seg innendørs.

I Buskerud ble flere veier i Drammen sentrum oversvømt, og Bragernestunnelen var delvis stengt i løpet av ettermiddagen. Også på Åssiden var det fare for oversvømmelse av flere hus og en barnehage, men brannvesenet klarte å føre vannet unna de fleste byggene. Rosenkrantzgata var stengt som følge av oversvømmelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens vegvesen er i ekstra beredskap på Kongsberg, og opplyser at de er beredt til å stengt E134 dersom det er nødvendig. Etter at flomnivået ble hevet til rødt for Numedalslågen anser Vegvesenet denne veistrekningen som den mest kritiske.

Rammer hardest torsdag

Ekstremværvarselet gjelder for Oppland, Hedmark, Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud, opplyser Meteorologisk institutt.

– Det at jorda er såpass mettet allerede og at det i tillegg kommer mer nedbør gjør ikke akkurat situasjonen bedre. I verste fall vil vi se jordskred og evakueringer, opplyser vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved MET til NTB.

Fra tirsdag kveld vil det komme regnbyger, lokalt 20-40 millimeter på 30 timer. Dette vil gi kun gi byger fram til natt til torsdag.

– Trolig over fredag

På torsdag kommer det et nytt lavtrykk via sørlige del av England inn i Nordsjøen, som fører til nye, store nedbørsmengder. I løpet av torsdag er det ventet lokalt 30-70 millimeter nedbør på 24 timer i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Oslo, Akershus, sørlige deler av Oppland og sørlige deler av Hedmark.

Men ifølge meteorologen blir ekstremværet ikke langvarig.

– Regnværet vil nok vare hele torsdag, særlig tidlig på dagen. Ekstremværet vil antakelig være over innen fredag og trolig avta noe allerede i løpet av torsdag kveld, opplyser Gislefoss.

Tidligere i dag delte YR dette bildet av flyplassen på Notodden på Twitter. Foto: YR
Tidligere i dag delte YR dette bildet av flyplassen på Notodden på Twitter. Foto: YR