Regjeringen høster ros for HPV-forslag

HPV-vaksinen har siden 2009 vært en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.
HPV-vaksinen har siden 2009 vært en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår å gi HPV-vaksinen gratis til alle jenter og kvinner under 26 år over neste års statsbudsjett. Kreftforeningene jubler over nyheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, og siden er jenter i tolvårsalderen blitt vaksinert.

– Alle de som var eldre enn 12 år, eller som ikke tok det da de var 12 år i 2009, skal nå få ta den opp til 26 år, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Nyheten blir tatt godt imot hos både Arbeiderpartiet, Kreftforeningen og Gynkreftforeningen.

– Dette er like gledelig som nødvendig og etterlengtet. Det er svært godt dokumentert at HPV-vaksinen er trygg, redder liv og sparer den enkelte for alvorlige konsekvenser, og samfunnet for store kostnader, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen i en epost til NTB.

Les også: Nyutviklet HPV-vaksine mer effektiv enn dagens

Ap-støtte

Ingen av de mer enn 130.000 kvinnene som har fått HPV-vaksinen, har utviklet livmorhalskreft, viser tall fra Kreftregisteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport fra januar i år konkluderte med at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å tilby vaksinen til jenter mellom 16 og 26 år. Arbeiderpartiet har siden tatt til orde for å innføre gratis HPV-vaksine til alle kvinner opp til 26 år.

– Det er veldig bra at regjeringen nå bidrar til at det blir flertall for en utvidelse av vaksineprogrammet mot livmorhalskreft. HPV-vaksinen er i dag tilgjengelig for alle på hvit resept, med en totalkostnad på 3.500-4.000 kroner. Denne kostnaden medfører at vaksinen i praksis ikke er tilgjengelig for alle, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at alle får samme mulighet til å vaksineres uavhengig av økonomisk evne, legger han til.

Redder liv

Hvert år får nesten 300 kvinner i Norge livmorhalskreft, og rundt 70 av dem dør, ifølge Kreftforeningens tall. Tett opp mot 100 prosent av disse tilfellene relateres til HPV (humant papillomavirus).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne vaksinen kan følgelig spare tusenvis av kvinner for både plagsomme inngrep, sykdom og i verste fall død, sier Anne Lise Ryel.

Også leder av Gynkreftforeningen, Jeanette Hoel, mener at unge kvinners liv vil berges gjennom at man øker tilgangen til vaksinen.

– Dette er en beslutning som i årene framover kommer til å redde livet til mange unge kvinner, og som vil spare mange tusen for store lidelser og plager. Gynkreftforeningen vil nå jobbe for at det blir enkelt for jentene å ta vaksinen, og at flest mulig benytter seg av tilbudet, sier Hoel.

– Menn bør få samme tilbud

Folkehelseinstituttet utreder også om gutter og menn skal tilbys vaksinen gratis. HPV-virus er seksuelt overførbart og kan i noen tilfeller føre til forstadier til kreft. Det gjelder i første rekke livmorhalskreft, men også kreft i ytre kjønnsorganer hos kvinner og i endetarmskanalen hos begge kjønn. Hos gutter kan visse virustyper også forårsake kreft i penis og i munnhule og svelg.

Ifølge Kreftforeningen får 70-80 prosent av alle kvinner og menn én eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet.

– At vi nå kan tilby gratis HPV-vaksine til alle jenter opptil 26 år er utrolig bra. Det neste naturlige steget vil være å tilby den på lik linje til gutter, sier Ryel.