Høyre-topp sjokkerer WWF:Høyre-politiker vil utrydde kongeørn i Sør-Norge

SKYT! Øyvind Halleraker, Høyres stortingsrepresentant fra Hordaland, vil utrydde kongeørn fra Sør-Norge.
SKYT! Øyvind Halleraker, Høyres stortingsrepresentant fra Hordaland, vil utrydde kongeørn fra Sør-Norge. Foto: Colourbox og Høyre
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre skårer dårlig i en partitest WWF har laget om bevaring av naturens mangfold, men generalsekretær Nina Jensen hadde ikke drømt om et forslag fra Høyre-hold om å utrydde kongeørn langs kysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres stortingsrepresentant Øyvind Halleraker vil arbeide for at det etableres egne soner for kongeørnen, og at den sørlige grense for utbredelse av rov­fuglen skal settes til minimum ved Stad.

Halleraker ønsker ingen kongeørn i Sør-Norge, skriver Bergens Tidende (BT) fredag.

– På lik linje med ulven vil jeg ha et regelverk som tillater at kongeørn utenfor sin egen definerte sone kan avlives, sier Halleraker til BT.

Senere på dagen presiserte Halleraker at han var feilsitert, og kun ønsker å utrydde kongeørnen langs kysten av Sør-Norge.

– Saueeiere på de helt ytre kyststrøk, hvor det ikke finnes skjul for angrep ovenfra, er så plaget med angrep på lam fra Kongeørn at de finner det vanskelig å opprettholde driften. Det er synd, for det er mye takket være villsau at vi klarer å bevare dette spesielle kystlandskapet fra gjengroing, sier han i sin presisering til BT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen spiser opp naturen

Generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge kunne ikke forestille seg at noe slikt forslag skulle dukke opp fra Høyre-hold, enda partiet ikke skåret godt på en partitest WWF har gjennomført.

Før kommunevalget 14. september kartla WWF partienes syn på nasjonal politikk for å bevare naturens mangfold i all arealplanlegging. Der får Høyre kun én av tre mulige «pandaer, i likhet med regjeringspartner Frp.

– Regjeringen er i ferd med å spise opp naturen. Mye av det foregår i det skjulte. Denne saken fra Halleraker understreker vår bekymring, sier Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når sentrale politikere sier de skal utrydde en art i Sør-Norge, må varselklokkene ringe, sier hun.

Les også: Hvert fjerde pattedyr kan forsvinne

Rødt på topp, Sp på bunn

Jensen karakteriserer Hallerakers utspill som «en komplett idiotisk idé.»

– I stedet for å bruke så mye tid og energi på ideer om å skyte flere dyr og skade natur, burde man bruke tid og energi på å tenke på de underliggende problemene: Hvordan få til bærekraftig landbruk og dyrehold, mener WWFs generalsekretær. Hun viser til at rovdyr står for en liten andel av tapene for sauenæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 90 prosent av tapene har andre årsaker enn rovdyr. De blir påkjørt, får invollsorm, blir forgiftet, sier hun.

I WWFs undersøkelse oppnådde Ap og MDG to pandaer, mens Venstre og Rødt skårer best med tre pandaer hver. I ettertid har MDG rettet opp en feil i sitt svar, og også oppnådd tre pandaer.

Verst ut kom Senterpartiet, som ønsker å bevare biologisk mangfold og sårbare økosystemer gjennom en kombinasjon av gode nasjonale retningslinjer og lokal medvirkning.

Les også: – Klimatiltak større trussel mot naturen enn klimaendring

Anklage om naturfiendtlig politikk

I et oppslag i Dagsavisen går WWF sammen med Naturvernforbundet og SABIMA hardt ut mot dagens regjering.
– Med sin naturfiendtlige politikk ødelegger de livsgrunnlaget til truede dyrearter, øker miljøtrusselen, ødelegger verdifull natur og ødelegger naturopplevelsen for folk, sa Nina Jensen, Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet og Christian Steel, generalsekretær i SABIMA der.

Artikkelen er oppdatert med Øyvind Hallerakers presisering og oppjustering av MDGs skår.