Orban: Vi kan bli minoritet på vårt eget kontinent

Ungarns statsminister Viktor Orbán.
Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: Eric Vidal / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orbán sier Ungarn ikke vil myke opp flyktningpolitikken og advarer mot at europeere kan ende i mindretall på sitt eget kontinent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre, hvis ikke kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sa Orban til ungarsk radio fredag.

– Realiteten er at Europa er truet av en massiv flom av mennesker, titalls millioner kan komme til Europa. Vi snakker nå om hundretusener, men neste år snakker vi om millioner, og det er ingen ende på det, sa han.

Les også: Smugler slektninger til Norge

Må registreres

Den ungarske statsministeren holder fast på at myndighetene ikke vil endre håndteringen av flyktningkaoset i landet, og understreker at alle flyktninger og migranter må registreres før de kan reise videre.

Han sa at de fleste av flyktningene på jernbanestasjonen i Budapest ønsker seg til Tyskland, men at Ungarn ikke uten videre kan slippe dem gjennom fordi de da risikerer at Østerrike stenger grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om Tyskland gir dem visum, kan vi slippe dem gjennom, sa han.

Les også: EU-ledere søker felles grep for å møte flyktningstrømmen

Fokusere på årsakene

Polens utenriksminister Grzegorz Schetyna advarer også mot at millioner av flyktninger kan komme og understreker at Europa må fokusere på å gjøre noe med årsakene til flukten, ikke bare hvordan situasjonen i Europa skal håndteres.

– Størrelsen på flyktningstrømmen er enorm. så vi kan ikke fokusere bare på hvor flyktningene skal plasseres uten også å bekjempe årsaken til at de kommer, sa han til Radio Zet.

Også i Polen er det stor skepsis mot flyktningene, men polske myndigheter har sagt at de vil ta sin andel.

Fredag skal EUs utenriksministre møtes i Luxembourg for å diskutere den økende flyktningkrisen.

Samtidig skal statsministrene fra Tsjekkia, Polen, Ungarn og Slovakia møtes i Praha for å enes om en felles holdning til hvordan migrasjonsbølgen skal håndteres.