Orban: Europa må forsvare grensene sine

Viktor Orbán besøkte torsdag Brussel for å diskutere migrasjonskrisen med blant andre EU-president Donald Tusk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-presidenten vil fordele 100.000 asylsøkere mellom de europeiske landene. Grensekontroll kommer først, svarer Ungarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ungarere er fulle av frykt, europeere er fulle av frykt, for de ser at de europeiske lederne ikke er i stand til å kontrollere situasjonen, sier Viktor Orbán på besøk i Brussel.

Ungarns statsminister er i EU-hovedstaden for å forsvare landets håndtering av migrasjonskrisen.

Les også: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Bare i august tok 50.000 migranter og flyktninger seg til Ungarn via ruter gjennom Balkan. Orban har svart med et piggtrådgjerde mot Serbia. Samtidig forbereder han nye, strengere lover for å stoppe inntoget.

– Ikke kritiser Ungarn for å gjøre det som trengs, sier han til pressen.

– Jeg spør de europeiske lederne hvordan vi skal kontrollere en 175 kilometer lang grense uten fysiske sperrer. Ingen har foreløpig svart tilfredsstillende.

Les også: Flyktninger overført til flyktningleir i Ungarn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittet

EU-landene er splittet i synet på hvordan migrasjonskrisen skal løses. Tyskland mottar svært mange av asylsøkerne og vil ha en fordeling EU-landene imellom. Noe Ungarn og andre land i øst motsetter seg.

– Å ta imot flere flyktninger er en viktig solidaritetsgest. Rettferdig fordeling av minst 100.000 mellom EU-landene er det vi trenger i dag, mener EU-president Donald Tusk.

Å snakke om fordeling uten å sørge for effektiv grensekontroll først, er som å sende ut en invitasjon, hevder Orban.

– Grensekontroll kommer først, uten det er det ingen vits å diskutere andre ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forsvarer ikke bare Ungarns grense, vi forsvarer Schengens grense, som betyr at vi forsvarer Europa, er budskapet statsministeren gjentar i Brussel.

Les også: Flyktninger stormer tog i Budapest

Solidaritet

Tusk viser til at de østlige medlemslandene selv har nytt godt av solidaritet fra EU. Han advarer mot de tiltakende skillene mellom øst og vest i Unionen og sier han «kan forstå» dem som ikke er tilhengere av Orbans løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er utilgivelig om vi lar Europa splittes, understreker EU-presidenten og maner til samarbeid.

Men mens EU-ledere snakker om behovet for europeiske løsninger, snakker Orban om nasjonale anliggender.

– Dette er ikke et europeisk problem. Det er et tysk problem. Ingen ønsker å bli i Ungarn, i Slovakia, i Polen, i Estland, alle vil til Tyskland. Vår jobb er bare å registrere dem, sier han om alle som har ankommet Budapest de siste ukene.

De fleste av dem ønsker å dra videre. Torsdag oppsto det fullt kaos da ungarsk politi krevde at hundrevis av flyktninger skulle gå av et tog ved grensa til Østerrike.

Les også: Sikkerhetsrådet vurderer resolusjon om flyktningkrisen

Galskap

Orban har tidligere kalt ønsket om kvotefordeling «tilnærmet galskap». Han mener innbyggerne i Europa er på kant med sine regjeringer når det gjelder migrasjonskrisen, og han har flere ganger kommet med kontroversielle uttalelser om innvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentar i Frankfurter Allgemeine skriver han at flommen av migranter og flyktninger inn i Europa truer med å undergrave kontinentets kristne røtter.

– Vi må ikke glemme at de som kommer inn, har vokst opp med en svært ulik religion og representerer en grunnleggende ulik kultur, skriver han.

– For en kristen bør det ikke bety noe hvilken rase, religion eller nasjonalitet personen som trenger hjelp, har, er svaret han får fra Tusk.