Flyktningekrisen i Ungarn:Forlanger at den tyske ambassaden informerer flyktningemassene i Budapest

INGEN TOG: Flyktninger stormer et tog på en jernbanestasjon i Budapest. Men jernbaneselskapet MÁV har innstilt alle tog i retning Vest-Europa.
INGEN TOG: Flyktninger stormer et tog på en jernbanestasjon i Budapest. Men jernbaneselskapet MÁV har innstilt alle tog i retning Vest-Europa. Foto: Frank Augstein / Ap/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle tog fra Budapest til Vest-Europa er innstilt fra torsdag morgen. Orbán-regjeringen krever nå at den tyske ambassaden stiller opp og forteller flyktningene om hvilken lov tyskerne opererer etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

János Lázár, statsråd ved den ungarske statsminister Viktor Orbáns kontor, rykket onsdag kveld ut med et krav til Tysklands ambassade i Budapest:

– Nå må dere umiddelbart bli med og informere de illegale migrantene som okkuperer offentlige områder på Budapests Østbanestasjon (Keleti).

Les også: Migranter i Ungarn krever å få reise videre

Etter den tid har altså flyktningene stormet togsett på stasjonen. Men de kommer ingen vei. Klokka 8.21 torsdag morges gikk det statlige jernbaneselskapet MÁV ut med en melding om at alle tog fra Budapest direkte til Vest-Europa blir innstilt inntil videre.

Se video fra togstormingen i Budapest under:

Les også: Rapport fra asylsøkeres togreise i Ungarn: – Vi vil til Norge eller Tyskland

En skjebnens ironi:

Dermed kan store folkemasser fra Syria og andre land måtte bli i Budapest. Statsråd Lázár forlanger at den tyske ambassaden bidrar til å klargjøre for dem hvilke europeiske lover den tyske regjeringen akter å følge i denne situasjonen, hvilke juridiske prosedyrer illegale innvandrere må vente seg hvis de ønsker å reise til Tyskland, og hva de kan forvente etter den prosedyren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite aner flyktningene som stormet togene på Østbanen, hva som står skrevet på lokomotivet på spor 8. Den ungarske avisa HVG viser at lokomotivet fortsatt er pyntet med slagord fra 25-årsjubileet for jernteppets fall, med inskripsjon på ungarsk og tysk: «Europa uten grenser - 25 år».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyskland forenkler asylprosessen for syrere

Vil respektere lovlige flyktninger

Den ungarske regjeringen understreker i en pressemelding at Ungarn vil overholde alle internasjonale og EU-forpliktelser overfor flyktninger som kommer til landet på lovlig vis.

Ungarerne har påpekt at asylsøkere fritt kan komme inn gjennom de offisielle grensestasjonene. De store flyktningemassene har imidlertid kommet ulovlig inn i landet for å unngå å få Ungarn som første ankomstland til Schengen-området. I så fall tilsier den såkalte Dublin-avtalen at de må søke om oppholdstillatelse der.

Det ønsker de færreste av flyktningene.

Les også: Tyskland må stappe asylsøkere i teltleire

I meldingen slår Ungarn fast at alle miganter som kommer inn i landet på ulovlig vis, vil bli utsatt for alle de strengeste virkemidlene myndighetene har til disposisjon.