Riksvei 7 ved Hønefoss åpnes tidligst fredag

Bergensbanen har fått store skader i et ras ved Ørgenvika øst for Gulsvik. Jernbanefyllingen er rast ut og sporet henger i lufta.
Bergensbanen har fått store skader i et ras ved Ørgenvika øst for Gulsvik. Jernbanefyllingen er rast ut og sporet henger i lufta. Foto: Jernbaneverket Oddgeir Finstad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksvei 7 er stengt ved Lindelia mellom Gol og Hønefoss etter et jordras. Veien blir ikke åpnet igjen før tidligst fredag kveld, melder Statens vegvesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det avhenger av at været bedrer seg, og at det ikke skjer noen uforutsette hendelser, sier Bjørn Nyhus i Statens vegvesen.

Raset har gått mellom Ørgenvika og Gulsvik, ved Lindelia, like etter stedet der nye og gamle riksvei 7 møtes nord for Sokna og Noresund. Raset dro med seg store deler av riksveien ut i Krøderen.

Arbeidet med å åpne veien startet opp i formiddag, etter at geoteknikere fra Statens vegvesen hadde klarert området. Nå er veien ryddet, og arbeidet med å bygge opp igjen veibanen er i full gang, opplyser Vegvesenet.

Tog rammet

Jordraset var mellom 40 og 60 meter bredt, men ingen personer ble tatt av jordmassene. Politiet fikk melding om raset ved 5-tiden.

Samtidig opplyser Jernbaneverket at Bergensbanen er stengt mellom Hønefoss og Flå på grunn av utgliding av jernbanefyllingen og feil på strømtilførselen. Først natt til lørdag ser det ut til at banen kan åpnes igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Cirka 30 meter av jernbanefyllingen har glidd ut. Det er også skade på det elektriske anlegget. Cirka 2.000 kubikkmeter masse må tilføres, opplyser Jernbaneverket.

NSB opplyser at det blir kjørt tog mellom Oslo og Hønefoss, og at det jobbes med å organisere alternativ transport mellom Hønefoss og Voss.

Arbeidene på Sørlandsbanen blir ferdige torsdag kveld, men trafikken vil ikke gå som normalt før fredag morgen, opplyser Jernbaneverket.

– Arbeidet går fremover, og vi har en rullering på togene som gjør at vi nå får til å kjøre tog til Neslandsvatn, sier markedssjef for Sørlandsbanen, Dag Brekkan, i NSB til NRK.

Endrer seg raskt

Statens vegvesen anbefaler at trafikantene som skal vestover kjører E16 (Valdres), fylkesvei 40 (Numedal) eller E134 (Kongsberg).

Vegvesenet understreker for øvrig at forholdene på veinettet endrer seg raskt, og kan føre til at de må stenge veier på kort varsel.

Publikum bes derfor følge med på trafikkmeldingene på Vegvesen.no eller NRK tekst-TV. Skader som oppdages på veiene, skal meldes til Statens vegvesens veitrafikksentral på telefon 175.