Kina kutter hæren med 300.000 soldater

Kinesiske soldater marsjerer forbi den forbudte byen under feiringen av 70-årsdagen for avslutningen av andre verdenskrig.
Kinesiske soldater marsjerer forbi den forbudte byen under feiringen av 70-årsdagen for avslutningen av andre verdenskrig. Foto: Stringer/china / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en storstilt militærparade innledet Kina feiringen av 70-årsdagen for avslutningen på andre verdenskrig i Asia. Samtidig ble det klart at landet kutter hæren med 300.000 soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

70 årsdagen for Japans kapitulasjon ble markert med en storstilt militærparade forbi Den himmelske freds plass i Beijing, med soldater, stridsvogner og flere missiler. President Xi Jinping var til stede og inspiserte troppene.

– Det ubøyelige kinesiske folket kjempet tappert og vant til slutt en total seier over de japanske militaristiske aggressorene, sa Xi i sin tale.

Vesten avsto

Militærparaden ble ledet av veteraner fra andre verdenskrig, som ble ført nedover Chang'an-gaten mellom Den himmelske freds plass og Den forbudte byen i kjøretøy.

Vestlige verdensledere avsto fra å delta på feiringen, som spesielt har fått kritikk fra den tidligere okkupasjonsmakten Japan. Russlands president Vladimir Putin var derimot til stede.

Flere av nabolandene i Øst-Asia har uttrykt bekymring over Kinas stadig mer offensive linje i striden om øyområdene i Sør-Kinahavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutter i hæren

Under markeringen gjorde president Xi det klart at Kina har fredfulle hensikter.

– Vi vil alltid velge den veien som fører til fredelig utvikling, sa presidenten.

Han kom også med en nyhet om at Kina skal redusere størrelsen på sin faste hærstyrke – den største i verden – med 300.000 personer.

Den kinesiske hæren, som går under navnet Folkets frigjøringshær, teller til sammen 2.3 millioner mennesker. Myndighetene i Beijing har kuttet i antallet ansatte i hæren i flere tiår i et forsøk på å gjøre den mer effektiv.