Greier ikke å stanse juksemakerne

Statens legemiddelverk greier ikke å kontrollere all virksomhet verden rundt. Derfor havner av og til medisiner som ikke skulle vært der, i apotekhyllene eller på sykehusene.
Statens legemiddelverk greier ikke å kontrollere all virksomhet verden rundt. Derfor havner av og til medisiner som ikke skulle vært der, i apotekhyllene eller på sykehusene. Foto: Ïllustrasjonsbilde: Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelverket bruker store summer på å stanse juksemakerne i legemiddelbransjen, men de er rett og slett for mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemidler er stor industri og det omsettes for utenkelig store summer. Blant de mange seriøse aktørene er det dessverre noen som skor seg på å jukse med innhold og dokumentasjon.

Og det jukses i stor skala, ifølge Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk.

– Som hovedregel jukses det ikke, det er viktig å si. Men det er mer rusk i bransjen enn vi liker. Vi avslører med jevne mellomrom uredelige virksomhet, alt fra feil i klinisk utprøving og produksjon, til galt markedsføring, sier Steinar Madsen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Full stans av import av kinesisk svindel-medisin

Risikosoner

Det foreløpig siste tilfellet i rekken av avdekt juks skjedde i Kina. Råstoffprodusenten mistet sin lisens til å produsere, men firmaet som selger råstoffet videre til verdensmarkedet lot som ingenting og fortsatte salget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte land i Asia, som Kina, er land Statens legemiddelverk vet at forekommer mer juks enn andre steder.

– Vi har lært en del om hvor det er størst risiko. Da kan vi drive risikobasert inspeksjonsvirksomhet der og det gjøres i stor grad. Men det er vanskelig for vestlige inspektører når de ikke kan språket og kjenner forholdene godt, sier Madsen.

Også i Pakistan og India har det vært avdekket tilfeller av legemiddeljuks. I India, med sine 1,2 milliarder innbyggere er det praktisk talt umulig å drive skikkelig inspeksjon, vedgår Madsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er usikker på det nøyaktige tallet, men jeg har hørt at det er rundt 25.000 bedrifter i India som produserer legemidler. Der er det vanskelig selv for landets egne kontrollører. Da sier det seg selv at det er vanskelig å kontrollere alt, sier han.

Les mer: Avdekket enormt indisk medisinjuks

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jukses overalt

Juks og svindel er ikke et særpreget problem i ikke-vestlige land, påpeker Madsen. Han sier det forekommer juks også i Norge, USA, Canada og Australia. Alle er ledende land i legemiddelbransjen, men her dreier det seg oftere om mindre alvorlige tilfeller.

– Tilfellet denne uken var i Kina. I india i vinter hadde vi kanskje det største tilfellet som har vært avdekket. Da måtte 1.000 legemidler i hele Europa trekkes tilbake, sier Madsen.

I Pakistan har det også vært tildels stygge tilfeller, hvor farlige legemidler har funnet veien til markedet. Og så er det de gangene kriminelle skor seg på verdens elendighet, for eksemepel når det selges malariamedisiner som bare innholder sukker.

– Det er en avskyelig industri, sier Madsen.

Les også: Folkehelseinstituttet bekymret for økende pillebruk

Svindel-antibiotika

Onsdag annonserte Statens legemiddelverk salgsstans av legemiddelet meropenem fordi dokumentasjonen som skal vise at råstoffene er trygge, var forfalsket. Av testene som ble gjort av den aktuelle medisinen, var det aller meste i god stand, men noe var også av dårlig kvalitet.

Legemiddelverket anbefalte norske sykehus å begrense bruken av medikamentet som benyttes i behandling av alvorlige infeksjonssykdommer.