Ny statistikk om innvandrere og valg:Innvandrere kan forandre det politiske landskapet i Norge - litt

HVEM STEMMER? En fjerdedel av de stemmeberettigede i Oslo har utenlandsk bakgrunn. Hadde like mange av dem stemt, som nordmenn ellers, ville valgresultatet bli endret, viser nye SSB-tall.
HVEM STEMMER? En fjerdedel av de stemmeberettigede i Oslo har utenlandsk bakgrunn. Hadde like mange av dem stemt, som nordmenn ellers, ville valgresultatet bli endret, viser nye SSB-tall. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo ville fått 27.719 flere stemmer ved forrige kommunevalg hvis innvandrere hadde samme valgdeltakelse som den øvrige befolkningen. Hvordan hadde bystyret sett ut da?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem kan stemme?

Ved stortingsvalg har norske statsborgere fra 18 år og oppover stemmerett.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalg har alle norske statsborgere fra 18 og oppover, samt nordiske statsborgere som har vært bosatt i Norge senest 30. juni, stemmerett. Andre utenlandske statsborgere har stemmerett dersom de har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge sammenhengende de siste tre årene.

Hvor mange er de? 14 prosent av velgerne ved lokalvalget i 2015 har innvandrerbakgrunn.

De består av 233.600 norske statsborgere med innvandrerbakgrunn og 310.200 utenlandske statsborgere.

Dette utgjør 14 prosent av alle velgere i 2015, mot 6 prosent i 2003, 4 prosent i 2007 og 5 prosent i 2011.

Flest stemmeberettigede blant utlendinger er polakker. 56.200 av dem har stemmerett i år, i tillegg til 5300 som har fått norsk statsborgerskap.

Kilde: SSB

ARENDAL (ABC NYHETER): Det er hva Statistisk sentralbyrå, SSB, nå har beregnet i en studie finansiert blant annet av Norsk Folkehjelp.

Svaret er at Arbeiderpartiet i 2011 ville fått 34,9 prosent av stemmene, mot 33,1 i virkeligheten; Frp ville gått ned fra 7,0 til 6,6 og Høyre ned fra 35,7 til 34,2 prosent.

Bare 40 prosent av de utenlandske statsborgerne som har rett til å stemme ved lokalvalg, gjorde det da. 55 prosent av folk med innvandrerbakgrunn og norsk statsborgerskap stemte - mens 71 prosent av den etnisk norske befolkningen i hovedstaden gjorde det.

– Dette ville neppe ført til et annet byråd i Oslo, kommenterte SSB-forsker Øyvin Kleven da rapporten ble lansert i regi av SSB og Norsk Folkehjelp under Arendalsuka torsdag.

SV ville tapt på flere innvandrerstemmer

Også SV ville faktisk blitt svekket med et resultat på 6,1 prosent mot 6,3 som de fikk i virkeligheten. Men leder av Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson, var mest fortvilet over den lave valgdeltakelsen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er veldig trist tall. Den lave valgdeltakelsen er alvorlig for demokratiet vårt, sa han i en debatt om funnene i SSB-rapporten.

Wilkinson refset Oslo Høyres listekandidat med iransk bakgrunn, Jawad Azadmehr, som reiste spørsmål ved om det er bryet verdt for SSB å bruke krefter på slike analyser.

– Så sier Høyre at denne undersøkelse er unødvendig. I Oslo er det nesten skandaløst hvor lite byrådet gjør for å øke stemmeandelen, sa Wilkinson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han foreslo flere tiltak for å treffe folk med innvandrerbakgrunn, som Norsk Folkehjelp kontinuerlig informasjon, oppsøkende virksomhet, egen ambulerende stemmebuss og langsiktig arbeid på skoler.

INNVANDRERSTEMMER: Nicholas Wilkinson (Sosialistisk Ungdom til venstre), Oslo Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl, Morten Pettersen i Burson Marsteller og Saida Begum diskuterte betydningen av innvandrerstemmer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
INNVANDRERSTEMMER: Nicholas Wilkinson (Sosialistisk Ungdom til venstre), Oslo Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl, Morten Pettersen i Burson Marsteller og Saida Begum diskuterte betydningen av innvandrerstemmer. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Høyre: - Ikke behov for tiltak

Det faller ikke i god jord hos Jawad Azadmehr:

– Når jeg står i valgboden på Grønland spør de ikke om stemmebuss og sånne tiltak. Innvandrere er som andre opptatt av økonomi, skole og sykehus. De er lei av «innvandrersaker». Jeg er vokst opp her, og ser på meg som nordmann, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre viser en skremmende forakt for arbeid med å øke valgdeltakelsen blant folk med innvandrerbakgrunn, sa Wilkinson til det.

– Det holder ikke at noen på Høyres valgbod har fortalt deg at de ikke liker det. Er det fordi dere i Høyre gjør det dårlig i grupper som faller utenfor? spurte han, og slo følgende eksempel i bordet:

– Vi har et problem når Høyre i valgkretsen Anker hotell får 20 prosent av stemmene, men kun 45 prosent som stemte. På Slemdal, der Høyre får 69 prosent, stemmer 77 prosent av velgerne.

Jawad Azadmehr slår fast at Høyre har gjort mye.

– Vi snakker med alle grupper i befolkningen. Vi har etter mye fram og tilbake oversatt valgkampanjen vår til polsk. Den gruppa vi alltid snakker dårlig om, somalierne, er de som er på topp i valgdeltakelse i Norge. Vietnameserne er på bunn. Vi behøver ikke å tilrettelegge for alt og alle, svarer Høyres Saida Begum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl advarer om at demokrati er et skjørt styresett.

– Valgdeltakelsen sier noe om man har tillit til systemet. Høyre må tørre å ta tiltak selv om de kan tape på det, sa hun.

Nord-Trøndelag på bunn, Oslo på topp

På landsbasis har antall stemmeberettigede med innvandrerbakgrunn økt fra 392.300 i 2011, til 543.800, av i alt 4 millioner som kan avlegge stemme ved høstens kommune- og fylkestingsvalg.

I Oslo, som har høyest andel mennesker med utenlandsk bakgrunn, utgjør de nå 28,4 prosent. Nord-Trøndelag har lavest andel med 5,8 prosent.

Selv om SSB-forsker Øivin Kleven anslår at innvandrerbefolkningen ikke vil endre det politiske landskapet nevneverdig dersom de møtte fram like mye som andre, har Morten Pettersen, administrerende direktør i Burson Marsteller/Kampanje, en liten innvending:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en marginal kamp som oslovalget ser ut til å bli, kunne økt oppslutning fra innvandrerne avgjort byrådsspørsmålet, sier han.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp ser den store forskjellen i valgdeltakelse som et stort problem.

– Da er ikke partiene representative. Det betyr at grupper av ulike grunner ikke føler at demokratiet er relevant for dem.

Artikkelen er korrigert idet vi beklageligvis oppga feil navn på Høyres Jawad Azadmehr.