Full stans av import av kinesisk svindel-medisin

Legemiddelet meropenem brukes i behandling av infeksjonssykdommer, men salget fra produsenten Hospira er midlertidig stanset.
Legemiddelet meropenem brukes i behandling av infeksjonssykdommer, men salget fra produsenten Hospira er midlertidig stanset. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kinesisk firma har forfalsket dokumentasjonen på legemiddelet meropenem som brukes mot infeksjonssykdommer ved norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medikamentet som heter meropenem, brukes til behandling av alvorlige infeksjoner, blant annet ved lungebetennelse og akutt hjernehinnebetennelse, skriver Statens legemiddelverk, som i dag informerer om salgsstoppen.

Årsaken til at legemiddelfirmaet Hospira har stanset salget i Norge er svindel med råstoffer i Kina, opplyser Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

– Hospira har kjøpt råstoff fra et selskap i Kina, via en megler. Firmaet har mistet tillatelsen sin, men megleren har likevel fortsatt å selge som om det var fra dem. For å få det til å se ut som alt var i orden, har de forfalsket papirer på råstoffer kjøpt fra andre fabrikker, sier Madsen til ABC Nyheter.

Medikamentene med de ulovlige råstoffene har blitt testet og de aller fleste testene har vist at råstoffene er gode.

– Det er ikke fare for pasientsikkerheten i Norge. Vi tror ingen norske pasienter har blitt skadelidende på grunn av dette, sier Madsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske grossister av legemiddel jobber nå på spreng for å skaffe alternativer til meropenem, opplyser Madsen.

Statens legemiddelverk har i dag etter at svindelen ble oppdaget, vært i samtaler med Oslo Universitetssykehus for å diskutere situasjonen. Både apotek og sykehus som benytter medikamentet har blitt, eller vil bli informert i løpet av kort tid.

Meropenem brukes i behandling av infeksjonssykdommer når vanlig antibiotika ikke er tilstrekkelig. Legemiddelverket oppfordrer nå norske sykehus til å begrense bruken inntil videre. De sier at i aller verste tilfelle vil det bli behov for å prioritere hvilke pasienter som får det.

– Vi tror vi skal greie å løse dette ganske fort, sier Madsen.

Tidligere i år suspenderte Legemiddelverket flere medisiner etter forskningsjuks hos en indisk underleverandør til legemiddelindustrien.

Les mer: – En veldig trist sak