Flyktningestrøm gjennom UngarnRapport fra asylsøkeres togreise i Ungarn: – Vi vil til Norge eller Tyskland

VIA UNGARN TIL NORGE: En innvandrer tar seg en lur på jernbanestasjonen Gevgelija på grensa mellom Hellas og Makedonia, 6. august. Mange innvandrere ønsker å komme seg innenfor Schengen-grensa herfra via Ungarn.
VIA UNGARN TIL NORGE: En innvandrer tar seg en lur på jernbanestasjonen Gevgelija på grensa mellom Hellas og Makedonia, 6. august. Mange innvandrere ønsker å komme seg innenfor Schengen-grensa herfra via Ungarn. Foto: Dimitar Dilkoff / Afp/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn setter opp flyktningeleire idet landet oversvømmes av innvandrere. Men avisa Népszabadság rapporterer fra togreise sammen med dem, at de heller vil til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

60-70 flyktninger trenger seg sammen i de to bakerste vognene på kveldstoget fra Szeged, en by nær Ungarns grense i sør, på vei til hovedstaden Budapest torsdag kveld denne uka.

Sammen med dem er en reporter fra den ungarske avisa Népszabadság. Han kan fortelle om en nervøs stemning, som letter når de syriske flyktningene får høre at toget virkelig skal til Budapest.

De har egentlig fått beskjed om å bli plassert i en flyktningeleir øst i landet, i Debrecen.

Men de vil noe annet:

– Vi vil ikke til flyktningeleiren. Vi vil ikke bli i Ungarn. Vi vil videre, til Norge, sier en 19-årig syrisk kvinne som reiser sammen med sin familie.

Grensekrysserne som nå oversvømmer Ungarn, kommer imidlertid ikke bare fra krigssoner.

Les: Flere asylsøkere fra Kosovo enn Afghanistan og Syria til sammen

Levde lykkelig i Syria

I alt befinner det seg sju familier, 37 personer hvorav 15 er barn, i kupeen og nabokupeene, kan reporteren fortelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

19-åringen forteller at babyen hun har, er bare tre måneder gammel. Men krigen i Syria har fått henne, familie og venner til flykte.

– Syria er selvfølgelig vakkert og var et veldig godt land å bo i, vi levde lykkelig der så lenge det var fred, forteller hun.

Denne vogna full av flyktninger domineres av familier fra Syria. Den andre vogna har flest flyktninger fra Afghanistan. Der er det stort sett unge menn. Folk reporteren snakker med der, tenker seg til Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orbán mener imidlertid at den største flommen av mennesker til Europa, kommer fra Afrika.

Les: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Tok 1370 grensekryssere bare i går

Når toget endelig ankommer Vestbanestasjonen i Budapest, titter passasjerene engstelig ut - men lysner opp når de ser en plakat med «Welcome».

Den frivillige organisasjonen Migration Aid tar imot og sørger for at de får skyss over til en annen jernbanestasjon, som kan bringe dem vestover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstrømningen av flyktninger og illegale innvandrere er så stor at Budapest by har opprettet en egen transittsone for dem i underetasjen på Østbanestasjonen.

Ungarn har blitt en av de største mottakerne av asylsøkere og ulovlige innvandrere i hele Europa. De fleste kommer over grensa fra Serbia, der myndighetene i disse dager bygger opp et omstridt grensegjerde.

Bare i går tok politiet 1370 personer som krysset den ungarske grensa ulovlig, melder avisa HVG. Blant dem var også tre personer som ble anholdt, mistenkt for menneskesmugling.

Schengen- og Dublinspenninger

Alle som kommer seg innenfor Ungarns grenser kan på grunn av Schengen-avtalen fritt bevege seg til Norge, slik den syriske kvinnen vil.

Trass i en annen avtale Norge er med på, Dublin-avtalen, blir ikke titusener av asylsøknader behandlet i det første Schengenlandet de kommer til. I stedet reiser migrantene videre til Tyskland, Norge, Sverige og andre vestlige land de heller vil til.

Fordelingen av flyktninger har skapt store uenigheter innad i EU, og er uløst.