Ringve-direktøren: – Det kunne gått verre

Det brant på Ringve-museet i Trondheim mandag. Instrumenter og møbler ble reddet ut og pakket inn for transport. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Det brant på Ringve-museet i Trondheim mandag. Instrumenter og møbler ble reddet ut og pakket inn for transport. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Ivar Roger Hansen ved Ringve Museum i Trondheim kaller brannen en tragedie, men sier det kunne gått verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt i alt må vi si at vi har vært heldige. Det kunne gått mye verre, selv om vi ser dramatiske skader. Oppi all tragedien, får vi være glade for det. Dette skal vi bygge opp igjen og være offensive, sier han til NTB tirsdag formiddag, ett døgn etter at brannen oppsto i landets nasjonale musikkhistoriske museum på Lade.

Han vet ikke hvordan brannen startet og sier at det får politiets etterforskning avdekke.

– Vi arbeider fortsatt med å sikre gjenstander og flytter dem til et bedre klima enn det som er i bygningen nå. Bygningen er fortsatt ikke frigjort av politiet. Når den er frigitt, vil vi arrangere en rundtur for pressen som vil bli annonsert, sier han.

Det var hovedbygningen som brant, og alle tre etasjer fikk skader.

Branntekniske undersøkelser

Ringve Museum:

  • Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter.
  • Ringve er en av flere gamle lystgårder på Lade i Trondheim, der de eldste bygningene er fra 1700-tallet.
  • Ringve gård var også Peter Wessel Tordenskiolds (1690-1720) barndomshjem.
  • Grunnlaget for museet er Victoria Bachkes private samlinger. Museet åpnet i 1952 og har siden bygd opp en samling på rundt 2.000 instrumenter fra hele verden.
  • Mandag ble museets hovedbygning rammet av brann. Bygget inneholdt utstillinger av instrumenter og andre musikkhistoriske gjenstander i sju rom.


(Kilde: Ringve musikkmuseum, NTB)

Politiet vil ventelig starte sine branntekniske undersøkelser onsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil blant annet avklare om det var et nytt eller gammelt elektrisk anlegg i bygningen. Det er vi avhengig av å vite. Politiet har vitneobservasjoner på hvor det ble sett røyk og varme første gang. Det er utgangspunktet for etterforskningen, sier Tor Mauseth, seksjonsleder for kriminalteknikk i Sør-Trøndelag politidistrikt, til NTB.

Bakgrunn: Omfat­tende skader etter brannen i Ringve Museum

Politiet vil snakke med både ansatte og brannmannskap som deltok i slukkearbeidet.

– Den samlede etterforskningen vil forhåpentlig gi en konklusjon om brannårsaken – sammenholdt med de tekniske og taktiske opplysningene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Museet har ikke sprinkleranlegg, men vanntåkeanlegg.

– Det brukes i kunstmuseer fordi skadene blir så store av sprinkleranlegg. Hensikten med dem er først og fremst å forsinke en brann. Med vanntåke blåses det en annen type fuktighet inn i bygg som huser skjøre gjenstander, forklarer museumsdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ringve hadde en oppgradering av systemet for to år siden i forbindelse med oppføringen av et nybygg, rett før Hansen tiltrådte direktørstillingen.

Tilbudt taffelpiano

Han har ennå ikke full oversikt over tilstanden til alle gjenstandene i samlingen.

– Det er betydelig bygningsskade både innvending og utvendig, men selve konstruksjonen står. To instrumenter er helt tapt, samt inventar og tapet. Vi må ha en full rehabilitering av deler av bygningen. I tillegg til det er det brann- og røykskader. Vi skaffer oss nå oversikt over skadeomfanget, sier Hansen.

De to instrumentene som har gått tapt er et taffelpiano og et hammerklaver fra cirka 1850.

Museumsdirektøren forteller at de har fått mye støtte etter brannen, blant annet på sosiale medier, skriver Adresseavisen.

– Støtten har vært overveldende. Kolleger stiller opp. Vi får stor støtte fra de andre museene i Sør-Trøndelag. En ukjent person har tilbudt å donere et taffelpiano. Alt dette setter vi stor pris på, sier han.

Museet åpner ikke hovedbygningen for besøkende denne sommeren. Han er usikker på om det er mulig å ta i bruk bygningen neste sommer.

– Vi planlegger nå et alternativt opplegg for folk som vil komme hit i sommer, som vil gå i våre andre bygninger, sier han.