Koffeininnhold i kaffe:– Ingen krav om å opplyse koffeininnhold

MER KOFFEIN I DEN ENE: Den ene koppen har en god del mer koffein i seg, enn den andre. Hvilken tror du har mest? Foto: Gry Catinka Wold
MER KOFFEIN I DEN ENE: Den ene koppen har en god del mer koffein i seg, enn den andre. Hvilken tror du har mest? Foto: Gry Catinka Wold
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom ordet kaffe inngår i betegnelsen på produktet er det ikke krav om å merke med koffeininnhold, sier Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drikker du kaffe for å våkne om morgenen, blir du mer våken hvis du lager kaffen med trakter og ikke vannkoker og pulver.

Dette er fordi det er langt mindre koffein i en kopp pulverkaffe enn en kopp traktekaffe.

Enkelte vil ha mer koffein og andre er opptatt av å begrense inntaket, og bortskjemte som vi er med merking av mat, kan det oppleves som frustrerende at kaffe ikke merkes med koffeininnhold - uansett om du kjøper den i butikken, på kaffebar, bensinstasjon eller andre steder.

Dermed vet du heller ikke om en kopp kaffe gir mer eller mindre koffein hvis du velger den dyrere merkevaren eller billigkaffen den deler hylle med.

Du får heller ikke vite om det er omvendt, at den dyre kaffen gir mindre koffein enn den rimelige.

Les også: – Vi husker bedre med koffein

Koffein er ikke et næringsstoff

Koffeininnhold i ulike kaffedrikker:

* Kaffetype:

  • Kaffe lages av to typer kaffebønne; Robusta / Arabica.
  • Coffea Arabica har 0,8-1,4 prosent koffein, mens Coffea Canephora Robusta har 1,7-4,0 prosent koffein
  • – I Norge utgjør robusta samlet sett cirka to prosent av det totale volum på markedet, mot 50-70 prosent i enkelte blandinger lenger sør i Europa. Robusta har mindre koffein og er oftere av dårligere kvalitet enn Arabica, sier Marit Lynes ved Norsk Kaffeinformasjon.

* Ca-innhold i ulike kaffedrikker:

  • Espresso (0,35 dl/enhet) 40 mg/enhet 1200 g/L
  • Koke- og filterkaffe (1,5 dl/enhet) 80-90 mg/emhet 500 – 600 mg/L
  • Pulverkaffe (1,5 dl/enhet) 60 mg/enhet 400 mg/L
  • Te (2,0 dl/enhet) 50 mg/enhet 260 mg/L


Fullstendig tabell: Folkehelseinstituttet

For mange forbrukere er koffeininnhold like viktig som smak. Så hvorfor merkes ikke kaffe med koffeininnhold?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbrukerne skal få god informasjon om hva varen inneholder ved å lese på pakningen, slik at de kan foreta velbegrunnede valg. Merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukerne, sier Anne-Pia Lødemel ved Mattilsynets hovedkontor.

Generelle krav til merking er gitt i forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften).

– Det er to typer informasjon som skal gis om innholdet i matvarene; Hvilke ingredienser matvaren er laget av, og informasjon om innholdet av næringsstoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Kaffe kan gi lavere risiko for selvmord

Den obligatoriske næringsdeklarasjonen skal gi forbrukerne informasjon om innholdet av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner og salt.

– Koffein er ikke et næringsstoff, ei heller en ingrediens i drikker som kaffe og te. Det er derfor ikke noe krav om å gi opplysninger om innholdet av koffein. Hvilke opplysninger som skal gis på matvarer må vurderes og det må foretas en avveining av behovet for opplysningene og ressursene det koster å gi dem. Det må også være mulig etterprøve opplysningene som gis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kaffen din kan ødelegge babyens nattesøvn

Ingen krav ved bruk av ordet «kaffe»

Regelverket for merking av koffeininnhold i drikkevarer er altså gitt i matinformasjonsforskriften, og det er et generelt krav om merking med tilleggsopplysninger for drikker med høyt koffeininnhold eller næringsmidler tilsatt koffein.

Derfor merkes energidrikker med koffeininnhold fordi koffeinet er tilsatt drikkevaren.

– Det er noen unntak fra dette kravet. Dersom ordet kaffe inngår i betegnelsen på produktet er det ikke krav om å merke med koffeininnhold, sier Lødemel.

Det norske regelverket på næringsmiddelområdet er i stor grad bygget på EUs rettsakter. Matinformasjonsforskriften er basert på forordning (EU) nr. 1169/2011. Norge har per i dag ikke utarbeidet særskilte regler for merking av koffeininnhold i drikker som er strengere enn det som følger av EUs rettsakter på området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er generelt svært begrensede muligheter for å utvikle nasjonale regler på områder som er regulert på EU-nivå. Da skal det foreligge tungtveiende grunner, sier hun videre.

Les også: Skal det være en kopp blank kaffe?

Forbrukerrådet er tause

Ettersom smaken og koffeininnholdet er de to viktigste årsakene til at vi kjøper kaffe, ville det være gunstig å høre hva Forbrukerrådet mener om en eventuell merkeordning. Men de betakker seg.

– Vi har ikke anledning til å kommentere saken i denne omgang. Beklager, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos.

Les også: Et par kopper kaffe mot tidlig demens

For mange faktorer

Selv om Norsk Kaffeinformasjon er enige i at koffeininnhold gjerne kunne stå på produktene vi får kjøpt i dagligvaren, opplyser de at det er alt for mange faktorer som avgjør koffein-innholdet i sluttproduktet når du lager kaffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordi det kan variere så mye fra hjem til hjem, alt ettersom hvordan du tilbereder kaffen din, mener de det er bedre å ha generell informasjon enn obligatorisk merking på posene.

– Kaffehusene har ikke utstyr til å måle koffeininnhold i den enkelte kaffe, og dette kan jeg ikke se for meg at de skulle eller burde begynne med. Videre vil jeg si at det sannsynligvis er svært få forskjeller mellom de ulike norske kaffemerkene hva angår koffeininnhold sier Marit Lynes ved Norsk Kaffeinformasjon.

Les også: Kaffe «be­skyt­ter» kvinners hukom­melse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest Arabica her til lands

I tabellen til høyre ser du Norsk Kaffeinformasjons oversikt over koffeininnhold i ulike kaffetyper.

Koffeininnholdet oppgis i forhold til ferdig traktet kaffe.

– Som du ser er tilberedningsmetode i stor grad avgjørende for hvor mye koffein man trekker ut hvis vi tenker på dosering, tid og temperatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tabellen finner vi kokekaffe, men ikke presskannekaffe?

– Om man ved denne metoden «presser» mer koffein ut, vet jeg faktisk ikke dessverre. Men først og fremst blir det type kaffe, arabica/robusta-innholdet i blandingen, kontakt-tid, dosering, malingsgrad og temperatur som vil avgjøre mest her også!

Les også: Flere sliter med søvn­pro­ble­mer

Om kaffen er malt hjemme spiller ingen rolle. Men malingsgraden er som nevnt, en av faktorene.

I Norge brukes stort sett Arabica kaffe (97-98 prosent) i motsetning til kaffe lenger sør i europa hvor det kan være opptil 70 prosent Robusta i blandingene. Robusta inneholder mer koffein enn Arabica, men Arabica foretrekkes på grunn av at den holder høyere kvalitet på hygiene og smak.

– I og med at folk doserer kaffen sin selv, vil det ikke bare være tilberedningsmetode, men også doseringen man selv foretar som påvirker i stor grad.

Les også: Den billigste lager desidert best kaffe!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.