Regjeringens forslag til WTO-kutt i landbruket:Får ingen WTO-klapp på skulderen fra Bondelaget og Senterpartiet

INGEN ROS: Generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag ser ikke grunn til å gi regjeringen klapp på skulderen for å tilby WTO mindre kutt i norsk landbruksstøtte, enn den rødgrønne regjeringen gikk med på i 2008.
INGEN ROS: Generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag ser ikke grunn til å gi regjeringen klapp på skulderen for å tilby WTO mindre kutt i norsk landbruksstøtte, enn den rødgrønne regjeringen gikk med på i 2008. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli tilbød regjeringen WTO landbrukskutt langt under det de rødgrønne ville gå med på i 2008. Det får de ikke ros for verken hos Senterpartiet eller Norges Bondelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil verken gi ros eller kritikk til regjeringen for dette.

Det sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag til ABC Nyheter, om den norske regjeringens forslag til kutt i landbruksstøtten for å få i havn den omfattende Doha-forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon WTO.

ABC Nyheter skrev fredag at kuttene den blåblå regjeringen nå går inn for i landbruksstøtten, er langt lavere enn dem Ap, SV og Senterpartiet i 2008 var villige til å godta i en avtale som strandet av andre grunner den gang.

– Ambisjonsnivået i hele prosessen er på et mye lavere nivå nå. Det norske forslaget må sees i forhold til det. Det er fortsatt alvorlige og omfattende kutt, sier Skorge.

Det er Senterpartiets næringspolitiske talsmann på Stortinget, Geir Pollestad, enig i.

– Jeg mener det ikke er mulig å sammenlikne det som skjedde da, og det som skjer nå. Ambisjonsnivået i hele WTO-runden er kraftig redusert, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At ambisjonene i WTO er senket, blir bekreftet også av statssekretær Morten Høglund (Frp) i Utenriksdepartementet:

Det nye norske tilbudet ble gitt for å få i stand mini-avtale i WTO

– Nei, de er ikke landbrukets venner

Pollestad forteller at det var betydelig glede i Sp i forrige runde da det ikke ble noen WTO-avtale.

– Vi så at konsekvensene ville blitt svært, svært store. Nå er det en ny runde med et helt annet ambisjonsnivå, sier han.

– Den gangen var vel også Sp som del av den rødgrønne regjeringen, motstrebende med på å kutt støtte til norsk landbruk langt mer enn dagens regjering gjør i sitt nye utspil?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi satt som ansvarlig del av en regjering. Vi likte ikke det som skjedde. Det var betydelig glede over at det ikke ble en avtale, nettopp fordi konsekvensene for landbruk ville blitt så store, sier Pollestad.

Han påpeker at land som USA legger seg mer over til bilaterale avtaler, TTIP-avtale med EU og andre avtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen grunn til å tro at denne regjeringen er landbrukets store venn. Vi kan lese i regjeringens stortingsmelding om globalisering og handel, som skal behandles av Stortinget i høst, at de er veldig ivrige på frihandel sier Geir Pollestad.

– Mer moderat, feil retning

Generalsekretær Per Skorge fastslår at selv de mer moderate kuttforslagene dagens regjering overleverte til WTO 7. juli, vil bringe Norge i feil retning når det gjelder ambisjonsnivået for å produsere mer mat.

– Ja, det er mer moderat, men bringer oss i feil retning. Det er ikke en fristende retning. Vi har jo betydelige ambisjoner i Norge om å øke matproduksjonen, ta vårt ansvar og bruke våre egne ressurser til å øke matproduksjonen. Notatet fra regjeringen til WTO er uansett på kollisjonskurs med det, sier Skorge.

Beholder milliard-tilskudd

– Ser du det som en selvfølge at regjeringen går inn for å beholde hele den såkalte «blå» støtten, milliarder av statlige tilskudd til til husdyr, framfor å halvere den slik forrige regjering var i ferd med å godta?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst er det en effekt av ambisjonsnivået i prosessen. Det er en krampetrekning i WTO for å se om det er mulig å komme fram til en avtale.

– Det er likevel positivt, sier Skorge likevel.

– Men alt i alt kjennes det ikke godt ut. Så forhandles det også om toll, som er det aller viktigste for oss, legger han til.

Statssekretær Morten Høglund fortalte til ABC Nyheter tidligere i dag at regjeringen ikke har planer om å spille inn nye forslag om tollkutt.