Monsunregnet tar hundrevis av liv i Sørøst-Asia

Et bilde fra luften viser de voldsomme vannmengdene i en flomrammet landsby i Myanmar Foto: Soe Zeya Tun (Reuters / NTB scanpix)
Et bilde fra luften viser de voldsomme vannmengdene i en flomrammet landsby i Myanmar Foto: Soe Zeya Tun (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorme vannmasser og leirskred har trolig tatt livet av flere hundre mennesker i Myanmar, selv om bare 46 omkomne er registrert så langt. Monsunregnet etterlater seg kaos og død i land etter land i Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også fra Nepal, Pakistan og Vietnam kommer meldinger om ødeleggelser og omkomne. Bare i India har 120 mistet liv. Regntiden har vært usedvanlig kraftig den siste uken, og uværets herjinger er langt fra over. Det bøtter fortsatt ned over store områder, og tyfonen forsterker effekten.

Redningsmannskaper sliter med å nå frem til de mest uveisomme deler av landet. Regjeringen i Yangon har erklært de fire verst rammede områdene i det sentrale og vestlige Myanmar som nasjonale katastrofeområder.

Under vann

Den siste oversikten mandag formiddag viser at minst 150.000 mennesker har fått hus og jorder satt under vann. Det som før var dyrkbar mark, er blitt innsjøer. Provisoriske veier og stier er blitt gjørmehav, og på bakken er det nesten umulig å få frem utstyr.

– Tallet på døde i delstaten Rakhine alene vil komme opp i flere hundre. Det er mange steder vi ikke har nådd frem til, og vi kan bare gjette hvordan det ser ut i de mest utilgjengelige områdene, sier Hla Saw. Han er høyt rangert medlem av Arkan-partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syklonen Komen i Bengalbukta slo inn over Bangladesh torsdag og fortsatte mot Myanmar og Vietnam. De kraftige vindene forsterker det årvisse monsunregnet og effekten blir ødeleggende.

Frivillige

Presidenten for det nasjonale Røde Kors sier at frivillige vanligvis klarer utfordringene når det er flom i et begrenset område.

– Men dette har rammet digre områder, og de frivillige har store problemer med å ta seg frem, sier Hla Swe.

Myanmars militærjunta fikk kritikk for den manglende innsatsen i 2008, under den forrige katastrofen. Den gang tok tyfonen Nargis livet av 150.000 mennesker. Denne gang har regjeringen vært mer på banen. Både presidenten og flere medlemmer av regjeringen har inspisert redningsarbeidet flere steder og lover forsterket innsats.