– Vannmangel og arbeidsledighet viktigere enn en død løve

Løven Cecils død er tragisk, også for lokalbefolkningen, men de bryr seg mer om arbeidsledigheten i landet.
Løven Cecils død er tragisk, også for lokalbefolkningen, men de bryr seg mer om arbeidsledigheten i landet.
Foto: Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om internett koker av sinne etter drapet på løven Cecil, betyr det ikke at alle er like forbannet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tannlegen som skjøt løven Cecil har blitt en hatet mann i USA og på internett. Det nærmer seg lynsjestemning og nå er det jegeren som har blitt byttet. Men ikke i Zimbabwe, Cecils hjemland.

«Cecil, hvem?», sa fungerende informasjonsminister Prisca Mupfumira da hun ble bedt om å kommentere hendelsen, ifølge NTB.

Landet sliter med 80 prosent arbeidsledighet og en inflasjon som mangler sidestykke. BBC meldte i juni at for 175.000.000.000.000.000 zimbabwiske dollar får du igjen fem amerikanske dollar.

Drapet på den fredede løven har fått folk i Minnesota til å legge kosedyr utenfor tannlegekontoret hans og sette opp plakater med beskjed om at han skal «råtne i helvete». Dyrevernorganisasjonen PETA sendte sågar ut en pressemelding hvor de krevde at løvedrapet helst bør straffes med tannlegedrap: «Han må utleveres, siktes og, fortrinnsvis, henges».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BAKGRUNN: Amerikansk storviltjeger drepte løven Cecil

Arbeidsledighet

Men i Zimbabwe har ikke drapet gitt like mye oppstuss.

– Ja, det er grusomt, men jeg forstår ikke alt oppstyret. Det er så mange andre viktige problemer å ta tak i i Zimbabwe - vi har vannmangel, ingen elektrisitet eller jobber - og likevel blir det så mye bråk om en løve?, sier Eunice Vhunsie fra Harare til nyhetsbyrået AP, ifølge Business Insider.

Opprop og underskriftskampanjer for å stanse all jakt har poppet opp hytt og her i dagene etter drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fordømmelseskampanje på internett fikk på kort tid over 850.000 underskrifter, og over 100.000 mennesker har gitt sin støtte via Det Hvite Hus' nettsted til å samarbeide med zimbabwiske myndigheter, ifølge AFP.

Men i Zimbabwe mener lokale jegere at jaktturisme er en viktig næring.

Årlig får jegere i Zimbabwe tildelt en kvote på dyr som kan tas ut. Den er på omtrent 30 dyr, og er godkjent av CITES, konvensjonen som regulerer internasjonal handel med truede arter. Kvota er viktig for Zimbabwe, ifølge jaktnæringa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dyreelskere har en tendens til å glemme at fornuftig forvaltning av en ressurs kan gi fordeler. De greier ikke å se det fordi de bare tenker på den sentimentale verdien, sier Emmanuel Fundira, presidenten i Safari Operators Association of Zimbabwe til AFP.

Safari-presidenten mener dyreforkjempere utenfor det afrikanske kontinentet ikke skjønner de lokale forholdene.

– Det er en helt annen situasjon her fordi de sosiale fordele av jakt er enorme, sier presidenten.

Les også: Store protester mot løvedrapet

– Ikke representativt

Jegere og arrangører av jakt i Zimbabwe ser ikke blidt på at den nå fordømte, amerikanske tannlegen tok livet av en løve som ikke er innenfor den lovlige kvota.

Samtidig mener sjefen for Professional Hunters Association of South Africa, Hermann Meyeridricks, at tilfellet Cecil ikke er representativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å ikke blande fordelene jakt gir lokalsamfunn i hele Afrika, med den ulovlige hendelsen i Zimbabwe, sier Meyeridricks til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Troféjegere betaler i dyre dommer for å jakte i Afrika, og lokalsamfunn får flere steder sin andel for den tillatte jakta i deres områder. Det er likevel vanskelig å si hvor mye som faktisk kommer lokalbefolkningen til gode. En dyrevernorganisasjon hevder fra sitt ståsted, ifølge en artikkel i The Guardian, at bare fem prosent av inntektene fra virksomheten går til vern av dyr.

I Botswana, et av nabolandene til Zimbabwe, ble fornøyelsesjakt forbudt i 2014, men forbudet har gått ut over lokalbefolkningen på måter man kanskje ikke så for seg. Elefanter på leting etter mat tråkker ned og spiser opp bønders avlinger, og bøndene har ikke lenger jaktinntekter å forsørge seg med, ifølge AFP. I tillegg er det rapportert økende snikskytterjakt etter at forbudet ble innført.

Les også: «Du er avskyelig. Verden vil finne deg.»