Oppskrifter med solbær: Det mest rafinerte bæret

Skogsbærkake med blåbær, solbær, bringebær og bjørnebær.
Skogsbærkake med blåbær, solbær, bringebær og bjørnebær. Foto: Aina Hole/Melk.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen elsker det, andre kan ikke fordra det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solbær er ikke som andre bær.

Buskene er fulle av modne, saftige og mørke bær. Men noen lar seg overhodet ikke friste.

Solbær er ikke for alle. Solbærene er nemlig noe for seg selv. Tenk hvor lett det er å like jordbær og bringebær. Sånn er det ikke med solbær.

Solbær er an acquired taste, som engelskmennene kaller det. Altså en smak man må lære seg å sette pris på. Smaken i solbæret krever en smule tilvenning. I alle fall for noen. Solbæret gir akkurat så mye motstand at det blir interessant. Matentusiaster som elsker å reflektere over smakene som danser i ganen har nok å tygge på, bokstavelig talt, i møtet med solbæret. Vi digger å overvinne utfordringene. Og solbær er ikke bare blåbær, for å si det sånn.

Det er bærenes svar på jazz.

Tenk på de sangene du liker best. Var det ikke slik at det tok litt tid før du ble glad i dem? Det samme fenomenet gjør seg gjeldende i matveien. Selv var jeg temmelig voksen før jeg likte de tingene jeg setter mest pris på i dag; rødvin, øl, oliven og mørk sjokolade for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se på det å like solbær som en fødsel: Prosessen er ikke smertefri, men du kommer til å elske avkommet.

De fleste er enige om at det er verdt innsatsen.

Les også: - Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Hva passer best med solbær?

Solbær passer med overraskende mange ingredienser. Her er de jeg liker best:

yoghurt

iskrem

sjokolade

vanilje

chevre

rips

vannmelon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

brunt sukker

honning

appelsin

rømme

mango

mynte

hasselnøtter

mandler

aprikos

banan

blåbær

Hva kan du lage med solbær?

Solbæret trives best i dessertavdelingen. Men, det har ikke noe i mot å steppe inn i hovedretter eller frokosten.

Solbær på yoghurt med honning og granola er en ypperlig start på dagen, for eksempel. Og solbær dukker også opp i noen viltretter - sjekk denne finnbiffen . Og gled deg til du lager denne solbærgløggen.

Men, det er i søtsakene solbæret briljerer. Og det første mange tenker på er solbærsyltetøy (oppskrift nedenfor).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskriften på solbærsmoothien «black beauty» er fabelaktig. Den fungerer like godt til frokost som til dessert.

Nedenfor finner du også oppskriften på solbærkokte pærer og den den fabelaktige bærkaka med de fantastiske fargene.

Husk at du også kan lage god saft av bladene - her leser du hvordan.

Foto: Kim Holthe
Foto: Kim Holthe

Solbærsyltetøy

30 min

Til 1 porsjoner

1 kg solbær

1,5 dl vann

600 g sukker

Fremgangsmåte

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen. Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk. Kok bærene til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter ca. 8-10 min., tas sukkeret og vann i. Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst. Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over. Tørk av kantene med en ren klut. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskriften er hentet fra: frukt.no


Skogsbærkake med blåbær, solbær, bringebær og bjørnebær. Foto: Aina Hole/Melk.no
Skogsbærkake med blåbær, solbær, bringebær og bjørnebær. Foto: Aina Hole/Melk.no

Skogsbærkake

Kake med masse bær fra skogen!

Dette trenger du til 1 porsjoner

75 g mandler

100 g blåbær

100 g bringebær

50 g bjørnebær

25 g solbær

25 g rips

10 stk gelatinplate

3 dl kesam (8 % fett)

3 dl vaniljekesam

200 g yoghurt naturell

125 g sukker

Slik gjør du det:

Kakebunn: Mal mandlene. Visp de romtempererte eggehvitene til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du sukker mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs.Skjær marengsen forsiktig inn i mandlene. Legg bakepapir i bunnen av en springform (26 cm) eller en rektangulær form (33 x 20 cm) og fordel mandelmassen jevnt i formen. Stek ved 175 ºC i 15 minutter. Fyll: Blandingsforholdet på bærene og hvilke man ønsker å benytte bestemmer man selv. Tilsammen skal det bli 300 g skogsbær. Bærene tines hvis de er frosne. Legg gelatinplatene i kaldt vann og la dem stå og bli myke, ca. 10 minutter. Bland kesam, yoghurt og sukker. Varm opp bærene i en kasserolle og mos bærene i en blender eller med en stavmikser. Løs opp gelatinplatene i den varme bærmosen under omrøring. Avkjøl bærmosen noe. Hell bærmosen i en tynn stråle i meieriproduktblandingen under stadig omrøring. Hell blandingen over den avkjølte mandelbunnen. Sett kaken kaldt til fromasjen er stivnet. Minimum 3 timer. Pynt med sitronmelisse og friske bær. Sukkereret i kakebunnen og fyllet kan erstates med Splenda (kunstig søtningsstoff). 6 ss Splenda i kakebunn og 10 ss Splenda i fyll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kokk: Christopher Sjuve


Solbærkokt pære

60 min

Til 4 porsjoner

4 stk pære

100 g solbær

125 g sukker

1 l vann

1 stk vaniljestang

1 stk kanelstang

appelsin

Ingefæris:

1 stk ingefær

2 dl vann

125 g sukker

1 stk vaniljestang

8 stk eggeplomme

1 l kremfløte

Sabayonnesaus:

200 g melis

8 stk eggeplomme

4 dl hvitvin

appelsin

Fremgangsmåte

Skrell pæren og ta ut kjernen. Kok opp vann med ingrediensene og legg pæren nedi, la den trekke til den er mør. Ta den til side og la den trekke ferdig. Ingefæris: Skrell ingefæren og skjær den i skiver, kok den opp sammen med vann, sukker og vaniljestang. La det småkoke litt så smaken fra ingefæren trekker ut, leger plommene med laken over vannbad og pisk laken kald etterpå. Pisk kremfløten og vend i sammen med eggeplommene, hell alt i en form og sett i fryseren. Sabayonnesaus: Melis og eggeplommer røres sammen og hvitvinen tilsettes sammen med appelsinskall. Leger det over vannbad. Jevn noe av kokelaken fra pærene og varm pæren i denne. Anrett på en tallerken og hell over den legerte sabayonnesausen. Gratiner under grill eller åpen flamme. Anrett med ingefæris og friske bær.

Oppskirften er hentet fra: Bok: Velbekomme

Les også:

Det er slik eggerøra blir silkemyk

Slik baker proffene ostekake

For deg som liker kake, men ikke ønsker å bake

Artikkelen ble først publisert på klikk.no.