Tyrkia: – IS sto bak selvmordsangrep

Liket av et offer for bombeangrepet i Suruc ligger dekket av aviser ved siden av en kiste på plenen utenfor kultursenteret.
Liket av et offer for bombeangrepet i Suruc ligger dekket av aviser ved siden av en kiste på plenen utenfor kultursenteret. Foto: Stringer/turkey / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 30 mennesker, de fleste unge studenter som ville hjelpe IS-ofre i Syria, er drept i et selvmordsangrep i Tyrkia. IS anklages for å stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foreløpige funn peker på at det var et selvmordsangrep som ble utført av Daesh (IS), sa statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse i Ankara mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Men vi er ikke der at vi kan foreta en endelig konklusjon, la han til.

Minst 31 mennesker ble drept i eksplosjonen som rammet et kultursenter i sentrum av den sørøstlige byen Suruc mandag, opplyser en tjenestemann. Rundt 100 ble såret. De fleste ofrene skal ha vært universitetsstudenter som planla en reise til Kobani, der de skulle hjelpe til med å gjenoppbygge byen.

Suruc ligger bare en mil unna den syriske byen Kobani, der kurdiske styrker med støtte fra den USA-ledede koalisjonens luftangrep nedkjempet IS i januar.

Stor folkemengde

Videoopptak viser unge menn og kvinner som står bak et banner der det erklæres støtte til Kobani. Rundt 300 mennesker skal ha vært ved kultursenteret da det plutselig kom en stor eksplosjon, tilsynelatende fra folkemengden. Vinduer i bygningen ble blåst ut, og det oppsto flammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så over 20 lik. Det var en stor eksplosjon, sier et vitne ved navn Mehmet til Reuters.

Bilder fra stedet viser et stort antall lik i kultursenterets hage, mange av dem dekket med aviser og tepper.

Dersom det bekreftes at IS sto bak, vil det være det første angrepet av denne typen som er begått av IS-opprørere i NATO-landet Tyrkia.

Den tyrkiske avisen Hurriyet skriver at en 18-årig kvinne sto bak angrepet, men opplysningen er ikke bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert: – Nå kan det bli spent i Tyrkia, i verste fall borgerkrig

Soldater til grensen

De rundt 300 studentaktivistene som var samlet i Suruc mandag, kom fra hele landet og tilhørte en sosialistisk ungdomsorganisasjon, ifølge en politiker fra det prokurdiske partiet HDP.

– De planla å bygge parker i Kobani, dele ut leker til barna og male skolevegger, sier Alp Altinor til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Tyrkia har blitt rammet av et brutalt og sjokkerende angrep. At angrepet ser ut til å ha vært rettet mot en ungdomsorganisasjon, gjør det hele enda mer graverende, sier Brende.

Kraftige fordømmelser kom også fra blant andre Det hvite hus, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Russlands president og Frankrikes regjering.

Reaksjoner: Tåregrass mot demonstranter i Istanbul

Symbol på motstand

Kobani har blitt et symbol på motstand mot IS siden ekstremistgruppen ble drevet ut av byen i januar. Tyrkiske kurdere var da frustrert over at myndighetene i Ankara ikke ville gripe inn militært for å stanse ekstremistgruppen, som har tatt kontroll over store deler av Syria og Irak.

De siste ukene har imidlertid tyrkiske sikkerhetsstyrker pågrepet titalls IS-tilknyttede personer og sympatisører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har også styrket forsvaret på grensen og utplassert stridsvogner, luftvernraketter og flere soldater.

Potensielt store konsekvenser

Tyrkia-forsker Einar Wigen sier de politiske konsekvensene av angrepet mandag potensielt kan bli store for Tyrkia, i det minste på sikt.

– Etter denne siste hendelsen tror jeg tyrkiske myndigheter må slå hardere ned på radikale islamister for å virke troverdige overfor allierte og i innenrikspolitikken, sier han til NTB.

Angrep lik det som fant sted mandag, kan føre til en spent situasjon i Tyrkia, mener Wigen, som er forsker ved institutt for kulturstudier og orientalske språk på Universitetet i Oslo.