Cuba tør ikke helt å stole på USA

USA og Cuba gjenåpner mandag sine respektive ambassader etter 55 år med kald krig.
USA og Cuba gjenåpner mandag sine respektive ambassader etter 55 år med kald krig. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cuba tror ikke at USA har gitt opp håpet om å frata kommunistpartiet makten i landet, til tross for et løfte fra president Barack Obama om det motsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama har forsikret cubanerne om at USA ikke lenger vil arbeide for et regimeskifte på Cuba, men cubanerne føler seg ikke helt trygge, det diplomatiske tøværet til tross.

– Man kan ikke annet enn å sette pris på det presidenten sier, men vi får vente og se hva som skjer i praksis, sier Gustavo Machin i cubansk UD.

Demokratiprogram

– Foreløpig har vi ikke sett noe som tyder på endringer, legger han til, og viser til at USA for neste år har satt av drøyt 160 millioner kroner til sitt såkalte demokratiprogram for Cuba.

Cubanske myndigheter mener at programmet benyttes for å undergrave regjeringen og det sosialistiske systemet på Cuba, først og fremst gjennom støtte til dissidenter.

USA fastholder at støtten går til ofre for politisk forfølgelse, fremming av ytringsfrihet og støtte til det sivile samfunn.

Gjenåpner ambassader

Etter 55 år med kald krig gjenoppretter USA og Cuba mandag formelt de diplomatiske forbindelsene. Det skjer ved at de såkalte interessekontorene de har hatt i hverandres hovedsteder, blir oppgradert til ambassader.

Cuba vil markere begivenheten med en stor seremoni i Washington, der Bruno Rodriguez blir den første cubanske utenriksminister til å besøke USA siden revolusjonen i 1959.

USAs utenriksminister John Kerry planlegger et tilsvarende besøk i Havanna, men datoen for dette besøket er ennå ikke fastsatt.