Måtte avlive hund etter mistanke om rabies

De søte hundene du møter i ferien kan vise seg å være livsfarlige. Mattilsynet advarer mot å ta de med hjem, eller klappe dem. Bildet er fra et hjem for løshunder i rumenske Bucuresti.
De søte hundene du møter i ferien kan vise seg å være livsfarlige. Mattilsynet advarer mot å ta de med hjem, eller klappe dem. Bildet er fra et hjem for løshunder i rumenske Bucuresti. Foto: Vadim Ghirda / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet advarer mot å ta med dyr hjem fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om rabies

Til og med hunder som er vaksinert, kan utvikle rabies hvis de ble smittet før vaksineringen. I enkelte tilfeller kan det ta opp mot 4-6 måneder før hundene utvikler sykdommen. Smitten skilles ut i spyttet og overføres hvis det infiserte dyret biter eller – mer sjeldent – slikker på et åpent sår. Alle varmblodige dyr er mottakelige for rabies.

Rabies er en dødelig hjernebetennelse og en grusom sykdom. På verdensbasis dør ett menneske hvert tiende minutt pga rabies. Det er viktig å reagere raskt og oppsøke lege dersom man skulle bli utsatt for
mulig rabiessmitte. Behandlingen må gis før symptomene viser seg. Ubehandlet har sykdommen alltid dødelig utfall, gjerne 2-7 dager etter utvikling av symptomer.

Kilde: Mattilsynet

En hund som ble importert fra Spania i slutten av juni har blitt avlivet etter mistanke om rabies. Hunden endret adferdsmønster og bet flere personer, men testet negativt for sykdommen.

Nå advarer Mattilsynet mot å ta med dyr hjem fra utlandet.

– Risikoen er stor for å ta med farlige sykdommer hjem, sier fungerende seksjonssjef for Dyrehelse i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud, i en pressemelding.

Bortsett fra utbrudd på Svalbard, har det ikke vært påvist rabies på fastlands-Norge siden tidlig på 1800-tallet.

Ifølge pressemeldingen gikk alarmen da hunden ble tatt til dyrlege og avlivet sist uke.

– Vi er glade for at dyrlegen varslet og tok dette så alvorlig, selv om prøveresultatene til slutt viste seg å være negative. Konsekvensene av en rabies-positiv hund i Norge ville være svært alvorlige, sier Tronerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen er mer utbredt i andre deler av verden.

- Vi vet blant annet at det i mange land hvor nordmenn reiser på ferie, er et stort problem med rabies blant løshunder. Noen blir kanskje glad i dyr man møter på ferien, og ønsker å kjæle med dem eller ta dem med hjem til Norge, men dette er ikke å anbefale, sier Tronerud.