Terrorrettssak mot norsk statsborger i Jordan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot en 48 år gammel mann med norsk og irakisk statsborgerskap startet mandag i Jordan. Han er tiltalt for terrorplanlegging og anklages for å tilhøre den utenlandske fløyen av Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen Al Rai skal saken gå for lukkede dører. Flere kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser til lokale medier at de avverget det som kunne ha blitt et svært alvorlig terrorangrep. Det er første gang på ti år at noen er blitt pågrepet med så store mengder eksplosiver i Jordan, ifølge avisen.

Planen skal ha vært å gjennomføre et angrep i Saudi-Arabia.

Bakgrunn: Norskiraker pågrepet for terrorplanlegging i Jordan

45 kilo

– Min mann er uskyldig. Jeg var sammen med ham hele tiden i Jordan. Jeg la ikke merke til noe uvanlig, sier 48-åringens kone til Dagbladet.

Mannen skal ha hatt 45 kilo sprengstoff på kroppen da han ble pågrepet i byen Jerash nord for hovedstaden Amman i Jordan, skriver Aftenposten. Han var sammen med kona og resten av familien da pågripelsen skjedde.

Men 48-åringens forsvarer, advokat Bushra Khalil, som tidligere har vært advokat for Iraks nå avdøde president Saddam Hussein, har en annen versjon av hvordan pågripelsen skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient sier at en venn av ham i Iran ba ham oppsøke en plass på veien til Jerash. Vennen hans ga ham et kjennemerke som skulle lede til plassen der det skulle ligge noen nedgravde beholdere. Min klient trodde at det var penger og gull, sier Khalil til Dagbladet.

– Felle

– Han ble tatt med av jordansk politi til den samme plassen. Politiet hadde sporhunder med seg og de gravde opp noen beholdere. Min klient så på fra avstand mens de gravde på plassen. Men han visste ikke hva de hadde funnet, sier Khalil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun opplyser at jordansk politi hevder å ha funnet 45 kilo sprengstoff nedgravd.

Selv mener 48-åringen at jordanske myndigheter satte opp en felle for ham.

– Han tror at det var en felle fra Jordan for å få ham til å oppsøke stedet. Er det logisk at det ligger 45 kilo sprengstoff nedgravd i 17 år i ørkenen? Min klient sier at han aldri ville utsatt familien sin for noe sånt. De var på ferie, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient har ikke gjort noe galt. Det var ikke han som gravde ned det som var gjemt, og det var ikke han som skulle grave det opp. Han skulle bare inspisere plassen for å se om det fortsatt var noe som lå der, sier Khalil.

Avviser beskyldningene

48-åringen benekter enhver befatning med terrorisme. Han var bare på ferie og skulle i tillegg gjøre en tjeneste for en venn som bor i Iran ved å finne beholderne i ørkenen, forklarer advokaten.

Det er tre måneder siden pågripelsen, som skjedde i hjemmet til noen venner i Amman. 25 tungt bevæpnede og maskerte soldater stormet boligen og tok med seg mannen, mens kona og barna ble satt i husarrest på et hotell i 35 dager.

Norske utenriksmyndigheter bistår mannen.

– Vi er i kontakt med vedkommende gjennom ambassaden i Amman. Vi har tilbudt konsulær hjelp, og det har han takket ja til. Det betyr blant annet at vi har besøkt ham i fengsel, sier pressevakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet ham i april for flyktningspionasje i Norge, og har vært i dialog med jordanske myndigheter om ham. Han ble pågrepet 4. april, like før han skulle hjem til Norge sammen med familien. (©NTB)