Norskiraker pågrepet for terrorplanlegging i Jordan

Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk statsborger er pågrepet for terrorplanlegging i Jordan. PST har vært i kontakt med jordanerne om mannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Dagbladet som først plukket opp meldingene fra den jordanske avisa Al Rai om saken.

Mannen har både norsk og irakisk statsborgerskap. Han skal ha blitt pågrepet i byen Jerash nord i Jordan for to uker siden. Da han ble tatt, var han i besittelse av 45 kilo sprengstoff.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fulgt med på mannen og har vært i dialog med jordanske myndigheter om ham over en viss tid, melder Aftenposten.

Tatt med sprengstoff

PSTs pressekontakt Siv Alsén bekrefter opplysningene overfor NTB.

– Vi har hatt dialog med jordanske myndigheter om denne personen. Vi har siktet ham etter straffelovens paragraf 91 a for flyktningspionasje, sier hun.

Hun ønsker ikke å kommentere saken nærmere, men bekrefter at siktelsen ble tatt ut i april, og at det er gjort enkelte etterforskningsskritt.

Mannen skulle mandag framstilles for den såkalte statssikkerhetsdomstolen i Jordan, anklaget for besittelse av eksplosiver og for terrorplanlegging.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen er blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International for å være politisert og for ikke å gi tiltalte rettmessig rettergang.

Får konsulær bistand

Norske utenriksmyndigheter bistår mannen i Jordan.

– Vi er i kontakt med vedkommende gjennom ambassaden i Amman. Vi har tilbudt konsulær hjelp, og det har han takket ja til. Det betyr blant annet at vi har besøkt ham i fengsel, sier pressevakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utover det er det et forhold mellom borger og norske myndigheter hva vi snakker om og gjør i hvert enkelt tilfelle. Jeg kan ikke si noe om dette, tilføyer hun.

Salvesen vil ikke kommentere hva mannen er anklaget for. Hun vil heller ikke si om norske myndigheter vil være til stede når mannen framstilles for retten.

– Vi vurderer fortløpende om vi skal være til stede på rettsmøter der norske borgere er arrestert. Det gjør vi i dette tilfellet også, sier Salvesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knyttes til Iran

Mannen skal ha kommet seg inn i Jordan over grensa fra Syria. Det er ikke kommet opplysninger om når og hvor det planlagte terrorangrepet skulle ha funnet sted. Men med tanke på mengden sprengstoff skal det være den største saken i sitt slag på ti år.

– Sikkerhetstjenesten avverget en terrorplan i siste minutt, sier en kilde i jordanske sikkerhetsmyndigheter til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge AFPs kilde, som ikke er navngitt, handlet mannen på vegne av den utenlandske fløyen av Irans revolusjonsgarde, Quds-styrken, som kjemper mot IS i Irak og Syria.

Al Rai skriver imidlertid ifølge Al Arabiya at mannen tilhørte den iranske gruppa «Bayt al-Maqdis», som ikke må forveksles med den IS-tilknyttede egyptiske gruppa Ansar Bayt al-Maqdis.

Frykter smitte fra Syria

Iran er en viktig støttespiller både for den irakiske regjeringen og for Syrias president Bashar al-Assad, som har anklaget Jordan for å hjelpe opprørsgrupper som kjemper mot Assads styrker i Syria.

Samtidig får syriske opprørere som kjemper mot Den islamske staten (IS), opplæring av amerikanske soldater i Jordan. Frykten er stor for at kampene skal spre seg til jordansk jord.