Brende: Kraftig økning i antall barn som ikke får skolegang

FNs generalsekretær: – Norge en av FNs sterkeste partnere.Se video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende åpnet utdanningstoppmøtet i Oslo med en nedslående nyhet: Antall barn som ikke går på skole har gått opp fra 58 til 59 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En FN-rapport som ble lagt fram mandag, viser at utviklingen går i gal retning. Ett av ti barn i verden i dag får ikke grunnskoleutdanning.

– Utfordringene er enorme. Til sammen er det 124 millioner barn og unge som ikke får grunn- eller ungdomsskole. Hvis vi skal lykkes med å utrydde fattigdom, må vi investere i kvalitet og utdanning for alle, sa Brende.

Fire mål

I åpningstalen la han fram fire mål. Først og fremst at rett til skole er noe som gjelder alle barn i alle land, gutter som jenter. Og det er vesentlig å sørge for at svake grupper som for eksempel funksjonshemmede ikke faller utenfor.

Det andre målet er å reversere den negative utviklingen når det gjelder investering. Siden 2010 har pengebruken gått ned, og så stagnert. Brende benyttet anledningen til å minne om at Norge dobler sin støtte til utdanningsbistand innen 2017 og anmodet andre land om å gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke se på dette som en utgift, men som en investering, understreket utenriksministeren. Han viste til utregninger som viser at hvis alle barn i et lavinntektsland fikk skolegang, ville landets BNP øke med 28 prosent i løpet av de neste 80 årene.

Det tredje målet er å sørge for et bedre samarbeid mellom næringsliv, veldedige organisasjoner og myndigheter. Og som et fjerde mål påpekte Brende at verdenssamfunnet må gjøre mer for å sørge for at barn som lever i krig og konfliktområder ikke mister retten til utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser tre millioner barn som er ute av skolen som resultat av Syria-krisen. Vi risikerer å få en tapt generasjon, sa Brende.

Takket Norge

FNs spesialutsending for utdanning Gordon Brown startet med å takke utenriksministeren og statsminister Erna Solberg og Norge for å være vertskap for en viktig konferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han trakk fram gapet mellom hvor mye som brukes på skolegang for et barn i et rikt vestlig land sammenlignet med et barn i et fattig land i Afrika sør for Sahara.

– I disse landene bruker man gjennomsnittlig 80 dollar i året per barn på skole. I vestlige land er summen 8.000 dollar per barn. Hvordan kan vi si at vi hører disse barnas gråt og bønn om utdanning når vi bruker så lite, sa han.