Tajik vil beskytte varslere med lovendring

Hadia Tajik (Ap) mener Monika-saken viser at varslerne i norsk arbeidsliv behøver bedre rettsvern.
Hadia Tajik (Ap) mener Monika-saken viser at varslerne i norsk arbeidsliv behøver bedre rettsvern. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-nestleder Hadia Tajik varsler at Arbeiderpartiet vil endre loven for å beskytte varslerne i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bakteppet er selvfølgelig Monika-saken i Hordaland. Den er dessverre bare en av flere varslersaker i det offentlige, som ikke er blitt håndtert på en forsvarlig måte, sier Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Hadia Tajik til Dagbladet.

– Monika-saken viste at vi trenger et bedre lovverk. Vi må få en varslerrutine i alle virksomheter av en viss størrelse, sier Tajik.

Ap-nestlederen viser til en undersøkelse gjennomført av Fafo.

– Undersøkelsen viser at det er viktig at varslere får varsle anonymt, og at de har

en sikkerhet, slik at de ikke risikerer å bli utsatt for represalier. Dessverre er virkeligheten i dag at man risikerer både helse og karriere ved å varsle, sier Tajik.

Sammen med partikollega Lise Christoffersen vil hun i høst legge fram et forslag for Stortinget, der rettighetene og sikkerheten til varslere – både i det private og i det offentlige – skal sikres.

– Vi ønsker tre skjerpelser i arbeidsmiljøloven, hvor bestemmelsen om varslere er en del av disse. Vi må få faste rutiner. Varslere må være sikret anonymitet og deres sikkerhet må ivaretas, sier Tajik til avisen.