Israel løslater de siste fra Ship to Gaza

Mannskapet til Marianne av Göteborg ble satt i varetekt i slutten av juni.
Mannskapet til Marianne av Göteborg ble satt i varetekt i slutten av juni. Foto: Amir Cohen / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to siste av de 18 som ble satt i varetekt etter at israelske soldater bordet fiskebåten Marianne av Göteborg fra Ship to Gaza, er løslatt og blir fløyet fra Israel mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ship to Gaza dreier det seg om båtens kaptein og styrmann. De lander på Arlanda flyplass i Stockholm mandag ettermiddag.

Nordmennene Herman Reksten og Ammar al-Hamdan var blant aktivistene om bord på båten, og begge ble løslatt før helgen. Målet med turen var å bryte den israelske blokaden og levere medisiner og solcellepaneler til et sykehus på Gazastripen.

Marianne av Göteborg var opprinnelig en av fire båter i en aksjon som bærer navnet Freedom Flotilla III. De andre båtene er blitt hindret tidligere på ruten, og den norsk-svenske farkosten var den siste med sjanse til å nå Gazastripen.

Aksjonen er den tredje i sitt slag siden 2008, men ingen av båtene har greid å nå fram til den palestinske enklaven ettersom de er blitt stanset av israelske soldater.

Sist gang aktivister forsøkte å ta seg inn i den palestinske enklaven, var høsten 2012. Da ble seilbåten Estelle bordet av israelske soldater og en rekke aktivister pågrepet, blant dem stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV). (©NTB)