Prester truer staten med arbeidsrettssak

Norske prester ønsker en ny avtale om arbeidstid med staten.
Norske prester ønsker en ny avtale om arbeidstid med staten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange prester opplever arbeidstiden som grenseløs, sier leder Martin Enstad i Presteforeningen. Nå vurderer de arbeidsrettssak mot staten for å få ordnede forhold og kortere arbeidstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presteforeningen og Fagforbundet Teologene har gjennom vinteren og våren vært i samtaler med sin motpart på arbeidsgiversiden, kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, men konflikten er fortsatt ikke løst, skriver Vårt Land.

– Holdningene i kirkeavdelingen virker steile og i utakt med tiden. Det synes å være fastlåst, og når de ikke vil ha en løsning er det selvsagt vanskelig for andre departementer å overprøve sine kollegaer, sier leder Anders Folkestad i arbeidstakerorganisasjonen Unio, som representerer Den norske kirkes presteforening.

– Alt tyder på at hvis ikke regjeringen endrer posisjon, ender dette i Arbeidsretten, sier Folkestad.

Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, mener rammeverket for å få til den avtalen prestene ønsker seg allerede finnes gjennom arbeidsmiljøloven og hovedtariffavtalen i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker oss ikke ni-til-fire-prester, men det er viktig for oss å få en ramme rundt arbeidstiden vår slik at vi kan vite når jobben er gjort.

Fungerende ekspedisjonssjef ved kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, Torbjørn Backer Hjorthaug, sier de er opptatte av ordnede arbeidsforhold.

– Men vi mener at ordninger som regulerer prestetjenesten må ta hensyn til presteyrkets egenart, sier han til Vårt Land.