Varsko: Flom og jordras truer på Øst- og Vestlandet:Flomfare i vest – tordenvær i øst

FRA ODDA TIL OSLO: Flom- og skredvarsel. Det skal bøtte ned fra i kveld.
FRA ODDA TIL OSLO: Flom- og skredvarsel. Det skal bøtte ned fra i kveld. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til mandag ventes torden, kraftige vindkast og mye regn på Østlandet. Samtidig må Vestlandet forberede seg på kraftige regnbyger, noe som øker faren for flom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Møre og Romsdal ventes mye regn fra og med natt til mandag, varsler Meteorologisk institutt.

Også indre strøk av Hordaland og Sogn og Fjordane kan få mye lokalt nedbør, noe som bekymrer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Vi går inn i et kritisk døgn på Vestlandet. Snøsmelting og mye regn er ikke en god kombinasjon, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE til NTB søndag kveld.

Kan nå toppen mandag

Vannføringen i elvene i Odda, Voss og Luster stabiliserte seg i løpet av natt til søndag, men faren for flom er ikke over.

– Det kommer an på hvor mye regn som kommer det neste døgnet, og hvor det faller. Vi når kanskje en topp mandag. Det er klart det kan bli krevende i enkelte vassdrag, sier Samdal.

Uvær på Østlandet

Også Østlandet kan vente seg dårlig vær natt til mandag – med torden, kraftige byger og vind. Ifølge Meteorologisk institutt kan folk i Aust-Agder vente seg det samme dårlige været som dem på Østlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye lokalt nedbør gir fare for lokale oversvømmelser og små jordskred, advarer instituttet.

Bygene avtar trolig utover morgenen mandag i Aust-Agder, og utover mandag ettermiddag på Østlandet.

Opprettholder flomvarsel

NVE opprettholder sitt flomvarsel på oransje nivå for åtte fylker og viderefører dette til mandag. Tirsdag er imidlertid flomvarselet satt ned til gult nivå – nivå to.

I tillegg varsles det gul faregrad for jordskred i seks fylker mandag. Varselet kom kort tid etter at flere bygg ble tatt av et jordskred i Sogn søndag formiddag.

Det 200 meter brede skredet gikk ved 9.30-tiden i Krundalen, som er en sidedal i Jostedalen i Luster kommune. Ingen personer ble tatt av raset.

Sjekk været der du er