Fiasko for fødselspermisjon i EU:EU-toppene stopper forslag om 18 ukers fødselspermisjon

FØDSELS-FIASKO I EU: Siden 2008 har EU-kommisjonen forsøkt å få lovfestet et minimum på 18 ukers fødselspermisjon. Nå kaster de kortene.
FØDSELS-FIASKO I EU: Siden 2008 har EU-kommisjonen forsøkt å få lovfestet et minimum på 18 ukers fødselspermisjon. Nå kaster de kortene.
Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et uakseptabelt tilbakeslag for kvinners rettigheter, mener EU-parlamentariker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen besluttet 1. juli å trekke tilbake et forslag om å øke den garanterte lengden på fødselspermisjon kvinner har rett til i EU-land, fra 14 til 18 uker.

Ifølge forslaget til direktiv som nå er gitt opp, skulle minst seks uker av permisjonen tas etter fødselen. Nytt ville det også vært at kvinnen er garantert å få tilbake samme jobb når hun kommer tilbake. I seks av ukene skulle hun ha 100 prosent lønn, de øvrige 12 skulle lønna være 85 prosent.

I Norge kan foreldrene få 100 prosent lønn i 49 uker, eller 80 prosent i 59 uker.

Medlemsland sa stopp

Kommisjonen som står bak forslaget, konstaterer nå at det ikke er mulig å få det gjennom i EUs ministerråd, der medlemslandene er representert.

Lovendringer i EU må godkjennes av Kommisjonen, Ministerrådet og EU-parlamentet.

– Tilbaketrekkingen av dette direktivet er et uakseptabelt tilbakeslag for kvinners rettigheter, sier talskvinnen for den sosialdemokratiske gruppa i EU-parlamentet, belgiske Marie Arena i en pressmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – EU drar arbeidslivsmodellen i nordiske land i uheldig retning

– Hva med folketallet?

– I stedet for å sikre framgang for likestilling, velger Europa å stagnere, bemerker visepresidenten for den sosialdemokratiske gruppa PES, Zita Gurmai.

Hun er bekymret for fallende fødselstall i kriserammede EU-land:

– Hvordan kan Europa takle sin demografiske utfordring eller sikre at vi når EUs mål om å ha 75 prosent av kvinnene i jobb innen 2020, hvis ingen tiltak blir gjennomført? spør hun.

Hun ber arbeids-, sosial- og forbrukerministrene ta tak i saken og gjenopplive prosessen.

EU-kommisjonen konstaterer at det var dødfødt å prøve å få gjennom det eksisterende forslaget. De vil lansere et veikart for en ny prosess, med sikte på å ta et nytt initiativ i 2016.

Les EU-kommisjonens pressemelding

Les forslaget til direktiv om kvinners rettigheter ved fødsel