Får spille basket med anstendige sports-hijaber

Artikkelen fortsetter under annonsen

Basketballjentene fra Minneapolis kan nå spille med en religiøs hindring mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden jentelaget Lady Warriors startet opp i 2008 har spillernes tradisjonelle muslimske bekledning vært et problem for dem.

Men nå er det slutt på at fotside skjørt og hodeplagg som ikke sitter godt fast, hindrer jentene å utfolde seg helt fritt, skriver nyhetesbyrået AP.

De nye draktene er mer ettersittende, litt kortere rundt beina og med en sportslig variant av skautet de velger å bære.

Les også: Superkvinne i burka skal hjelpe pakistanske jenter

Til hinder

Spillerne er i hovedsak fra Somalia i det østlige Afrika, hvor tradisjonen med korrekt religiøst bekledning er viktig. Med hjelp fra en foreleser i kinesiologi (studien av menneskelig bevegelse) ved univeristetet i Minnesota, fikk laget designet og laget funksjonelle drakter, godt innenfor det som religionen tillater som sømmelig.

– Nå kan de gjøre mellom-beina-driblinger og skåre tre-poengere uten at klærne er en barriere, sier Chelsey Thu, kinesiologi-foreleseren, til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Malala: - Jeg vil at alle jenter, alle barn skal få utdannelse

Norsk sports-hijab

I Norge er jenter med minioritetsbakgrunn underrepresentert i organisert idrett i forhold til etnisk norske jenter i samme aldersgrupper. Flere undersøkelser og forskningsarbeid har vist at én av grunnene til den relativt lave deltakelsen er nettopp bekledning.

I en rapport til Kulturdepartementet fra 2014 pekes det på at idrettenes regelverk for drakter og uniformer «er med på å hindre en del jentermed minoritetsbakgrunn fra å delta i enkelte idretter.»

I Risør tok håndballklubben grep for å hjelpe flere inn i idretten: De laget hodeplagg som tillot jentene å spille håndball.

– Hijab er et religiøst hodeplagg og vi mente at dette var noe vi måtte jobbe videre med for at jentenes bakgrunn ble ivaretatt, sa håndballtrener i Risør, Stine Ellefsrud til NRK da.

Les også: Burka fra Setesdal