Sommerhelg med stor variasjon

Med varmen i Sør-Norge stiger også badetemperaturene. Men bare i det øverste vannlaget. Og over helgen blir det kjøligere igjen.
Med varmen i Sør-Norge stiger også badetemperaturene. Men bare i det øverste vannlaget. Og over helgen blir det kjøligere igjen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Norge kan glede seg til en fin sommerhelg, som riktignok kan ende i et tordenbrak. Lenger nord kan helgen bli både kald og våt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt god sommervarme i Sør-Norge. Men det kan avslutte med et brak på søndag, med byger og kanskje torden, sier statsmeteorolog Vibeke Thynes til NTB.

Fram til da er det om å gjøre å nyte sommeren som best man kan, der man kan. I sør er det fortsatt muligheter for lune sommerkvelder. Med det varme været over Skagerrak stiger også badetemperaturene fort.

– Men det er kun overflatevannet som blir varmere, det stikker ikke dypt, forteller Thynes.

Snøen smelter

De høye temperaturene de siste dagene har fått fart på snøsmeltingen i fjellene i Sør-Norge og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har trappet opp varselet til gult (2) på flomskalaen i en rad fylker sørpå.

– Folk på Vestlandet bør følge med på værmeldingen fredag. Vi tåler ikke veldig masse regn oppi dette før det kan bli flom, konstaterer Thynes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nordland og sør i Troms vil det også komme nedbør fram til lørdag formiddag, men der er det ikke sendt ut flomvarsel.

De to fylkene vil få brukbart vær så snart skyene forsvinner utpå formiddagen lørdag.

I Finnmark må man fortsatt dessverre se langt etter varme sommerdager.

– Det har ligget kjølig her luft hele tiden. Etter hvert som lavtrykket lenger sør forsvinner, åpner det for mer nordavind. Da synker temperaturen enda mer, varsler Thynes.

Fra temperaturer på 10-12 grader nå kan innbyggere og turister i det nordligste av landet vente seg 6-8 grader i helgen, og kystområdene er utsatt for byger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Middels norsk sommer

Med variasjoner i temperaturen fra 4 til 30 grader kan Thynes kort og godt slå fast at sommerværet i Norge er variert. Værutsiktene for hele landet neste uke oppsummerer hun slik:

– Det blir en middels norsk sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sør vil det bli litt kjøligere, med ettermiddagstemperaturer på 20-25 grader.

Vestlandsfylkene er utsatt for skyer og nedbør, og på Østlandet og indre deler av Sør-Norge kan det komme byger.

Trøndelag, Nordland og Troms starter neste uke med en god del regn, men så kan det bli oppholdsvær i de nordlige delen av landet. Det kan ventes fralandsvind og lave temperaturer og fare for byger i innlandet.