– La hunden bli hjemme

Så varm blir bilen etter en halvtime i sola. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremdeles er det mange som lar hunden bli igjen i bilen i varmen. – La hunden være hjemme, råder veterinær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er meldt godt og varmt vær i store deler av lander fremover. Dette er ikke positivt for alle. I år som i fjor er det mange hundeeiere som lar hunden bli igjen i bilen i varmen uten å tenke over hvilke konsekvenser dette kan få.

– Hundene kan få et såkalt «heatstroke». Å sitte i bilen i solen blir som å sitte i en badstue. Det kan gå utover nervesystemet og hjernen kobles ut rett og slett, sier veterinær ved Sinsen dyreklinikk, Kristine Erlandsen, til ABC Nyheter.

Hun påpeker at selv om sola ikke skinner, så kan det bli varmt inne i bilen likevel, og det er ikke nok å ha vinduet åpent på gløtt.

– Hunden avgir også mye varme selv, noe som er med på å gjøre bilen enda varmere. Det blir ikke nok gjennomtrekk av å sette vinduene på gløtt. Hunder skal rett og slett ikke være i bilen mens eierne gjør andre ærend.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke la hunden sitte igjen i bilen

Må kjøles ned

Selv om det i de siste årene har vært et stort fokus på hvor farlig det er for hunder å sitte i varme bilder, er det fortsatt en del som ikke tar dette på alvor. Og når ulykken først er ute, er det greit å vite hva man skal gjøre.

– I utgangspunktet skal hunden være hjemme, men hvis man ser at hunden peser mye og oppfører seg unormalt, kan man først og fremst ta temperaturen på den. Dette gjør man ved å sette en temperaturmåler i hundens bakende. Hvis måleren viser over 39,0 grader, er hunden for varm. Da kan det holde å gi den tilgang på vann og frisk luft. Eventuelt kan man legge våte håndkle rundt hunden for å kjøle den ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre forteller hun at man skal være forsiktig med å slippe hunen rett ut i kaldt vann også, for da kan den fort bli for kald igjen, og det er heller ikke bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble forlatt i fire timer

Ifølge videobeskrivelsen på Liveleak skal hunden Fidji, en 14 måneder gammel boxer, ha blitt forlatt i en glovarm bil da eierne skulle en kjapp tur innom Ikea.

En kjapp handletur etter bryllupsgave varte til slutt i fire timer og forbipasserende så seg nødt til å knuse vinduene på bilen for å hjelpe Fidji som tydelig hadde det veldig vondt.

Til tross for en tre timer lang operasjon døde Fidji av skadene etter den store påkjenningen. I videoen under kan du se hvordan andre Ikea-besøkende brøt seg inn og hjalp den stakkars hunden (OBS! Bildene kan for noen bli for sterke):