Kronprinsparet endrer riveplaner på Skaugum

Kronprinsparet har endret sine planer om å rive flere av bygningene på Skaugum i Asker etter råd fra Fylkesmannen. Her står kronprinsfamilien utenfor Skaugum på 17. mai i år.
Kronprinsparet har endret sine planer om å rive flere av bygningene på Skaugum i Asker etter råd fra Fylkesmannen. Her står kronprinsfamilien utenfor Skaugum på 17. mai i år. Foto: Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsparet har endret rivningsplaner på Skaugum etter at grunnlaget for søknadene endret seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunikasjonsdirektør Marianne Hagen ved Slottet opplyser til NTB at kronprinsparet i samråd med Asker kommune ble enige i å trekke den opprinnelige søknaden fordi hjemmelsgrunnlaget hadde endret seg.

Etter planen skulle ni av 41 bygninger rives. Nå er tallet inntil videre redusert til seks, bekrefter seksjonsleder i byggesaker i Asker kommune, Anne Katrine Westerheim, overfor VG.

– Vi har foreløpig søkt om, og fått tillatelse til, å rive seks bygninger, sier Hagen.

Usikkert

For ytterligere to bygninger mener kronprinsparets det er tungtveiende grunner for riving, selv om søknadene foreløpig er trukket. De to er den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet. Ifølge Westerheim var Fylkesmannen ganske sterkt imot en riving.

– Vi fikk også en del reaksjoner fra lokale innbyggere, sier hun til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksdirektøren hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Morten Ingvaldsen, er fornøyd:

– Vi ga uttrykk for at Rødlåven burde bli stående. Når den nå blir bevart, så er vi glade for at vårt råd ble tatt til følge, sier Ingvaldsen.

Dårlig stand

Marianne Hagen sier at det ikke er sikkert hva som vil skje:

– Rødlåven er i svært dårlig stand, og det er ikke behov for den med dagens drift. Bråtan er i svært dårlig stand og har ikke vært beboelig på mange år. Vi ser på muligheter for å utvikle denne eiendommen for boligformål igjen, samtidig som vi tar vare på noe av det tradisjonelle arkitektoniske særpreget. Riving og nybygg ser i dag ut som den beste løsningen, sier hun.

– Uthuset er fredet, og det vil vi selvfølgelig ivareta. Dette er tankene så langt, men vi er i prosess, og søknadene for de to siste er som sagt ikke sendt. Vi forsøker å finne de beste og mest bærekraftige løsningene og tiltak som gjør det enklere å forvalte den resterende eiendomsmassen, sier Marianne Hagen