Kallmyr: Fortsatt dramatisk for flyktningene i Middelhavet

Flere hundre flyktninger som ble reddet av det norske skipet Siem Pilot, gikk i land i Palermo på Sicilia onsdag i forrige uke.
Flere hundre flyktninger som ble reddet av det norske skipet Siem Pilot, gikk i land i Palermo på Sicilia onsdag i forrige uke. Foto: Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen er fremdeles dramatisk for flyktningene i Middelhavet, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp). Han var mandag på Sicilia for å takke av mannskapet på Siem Pilot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske skipet bidro så sent som søndag med å berge 419 flyktninger. Redningsaksjonen gjorde at mannskapet om bord fikk oppdraget forlenget med en dag. Etter planen skulle et nytt mannskap ha mønstret på mandag.

– Det ble ikke anledning for meg til å takke mannskapet for innsatsen. Jeg er veldig glad for at Siem Pilot i stedet prioriterte et nytt redningsoppdrag. Jeg er imponert over jobben som gjøres, sier Kallmyr til NTB.

Kritikk

Regjeringen fikk kritikk for sendrektighet da det i vår ble diskutert når og på hvilken måte Norge kunne bidra i EU-operasjonen Triton i Middelhavet. Kallmyr ble selv kritisert for sine uttalelser om at det tok tid å finne skip som oppfyller kravene til operasjonen.

– Vi var aldri i tvil om at Norge skulle bidra. Erfaringene har vist at det var riktig å fokusere på kravspesifikasjoner. Det første oppdraget Siem Pilot fikk, gikk ut på å redde 400 flyktninger. Det viste seg at antallet var nærmere 800, sier Kallmyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siem Pilot reddet nye 419 flyktninger i Middelhavet

Han mener situasjonen i Middelhavet er høydramatisk fremdeles.

– I tillegg til å fortsette redningsoperasjonene, må vi kjempe videre mot menneskesmuglere som driver en meget lukrativ virksomhet, sier statssekretæren.

Registreres

At flyktningene som plukkes opp fra skrøpelige farkoster blir registrert, er en annen oppgave som ifølge regjeringen må prioriteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig av hensyn til sikkerheten, for å unngå at terrorister kommer inn i Europa. Det er også viktig for å forhindre kriminalitet, men også av hensyn til flyktningene selv. Å leve som ulovlig innvandrer innebærer stor risiko for den enkelte, sier han.

Den hissige diskusjonen om byrdefordeling når det gjelder flyktninger som skal bosettes i Europa, påvirker ikke redningsarbeidet direkte, ifølge Kallmyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om hvor flyktningene som berges skal settes i land. Så er det en annen diskusjon hvor de som får bli, skal bo, sier han.

419 berget

Søndag kveld var det norske skipet Siem Pilot på vei mot Sicilia med 419 nye middelhavsflyktninger om bord. Anmodningen kom fra den italienske hovedredningssentralen, skriver nettstedet Maritime.

Siem Pilot plukket opp 87 personer fra tre gummibåter som lå fortøyd i en gasstanker nordøst for den libyske byen Tripoli. Så ble 332 overført fra Leger Uten Grenser-skipet Phoenix. 65 av dem er kvinner og 24 er barn.

Migrantene følges opp av mannskapet om bord. De sjekkes av medisinsk personell og har fått utdelt tepper, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Due.

– Alle virker friske og raske og ser ut til å være i god form, sier Kvalavåg.

For en uke siden gjennomførte Siem Pilot sin første aksjon i Middelhavet. Fartøyet plukket opp 770 flyktninger, hvorav 600 satt i to åpne trebåter som drev rundt i sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2.900 migranter reddet på én dag

Om lag 2.900 migranter på vei til Europa ble søndag reddet i Middelhavet, opplyser den italienske kystvakten.

Ifølge kystvakten ble det i løpet av søndagen gjennomført 21 ulike redningsaksjoner, der både den italienske kystvakten samt skip fra blant annet Spania, Storbritannia og Irland deltok.

Så langt i år har nesten 2.000 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet.