Norske Maria betaler selv for å trene Zambias håndballandslag

LANDSLAGSTRENER: Maria Vikan Opheim (25) er hjemme på trøndelagsferie før hun skal lede Zambias håndballandslag i to måneder. (Foto/montasje: privat/ABC Nyheter)
LANDSLAGSTRENER: Maria Vikan Opheim (25) er hjemme på trøndelagsferie før hun skal lede Zambias håndballandslag i to måneder. (Foto/montasje: privat/ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maria Vikan Opheim fra Stjørdal skal lede Zambias håndballlandslag. – Det ville vært for «gæli» å dra hjem, sier hun om den ubetalte oppgaven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Idrettens fredskorps:
  • - Finansiert av Fredskorpset.
  • - Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har samarbeidspartnere i Zambia, Zimbabwe og Sør-Afrika.
  • - De frivillige "fredskorpserne" skal bidra til utvikling av idrett og idrettsprosjekter i landet de er i.
  • - Årlig reiser 10-15 nordmenn til de afrikanske landene.
  • - Årlig komer 8-10 afrikanske frivillige til Norge.

Kilde: NIF

Maria Vikan Opheim (25) fra Stjørdal takket ja da det zambiske håndballforbundet tilbød henne stillingen som strener for landets beste håndballspillere. 25-åringen tar fatt på oppkjøringen til håndballturneringen i All African Games i starten av juli, skriver Stjørdalens Blad.

– Jeg er nå hjemme i Stjørdal og reiser tilbake til Lusaka i begynnelsen av juli. Da starter vi med oppkjøringen fram mot lekene i Kongo, sier Opheim til avisa.

Gjennom sitt engasjement i Idrettens Fredskorps (se faktaboks) har hun vært i det afrikanske landet i ett år. Opheim har to måneder på seg til å få de zambiske håndballdamene i toppform - hvis de får økonomien på plass. Penger er et avgjørende spørsmål for et lite håndballforbund i et land hvor det satses hardere på fotball.

– Det var litt usikkert da jeg dro derfra om vi får reist. Fotballaget greide ikke å kvalifisere seg, så sjansene våre er nok gode nå, sier Opheim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge klar for håndball-EM

Fra egen lomme

Tiden Opheim var i Zambia som en del av Idrettens Fredskorps fikk hun dekt kost og losji av Norges Idrettsforbund. Perioden som landslagstrener må finansieres fra hennes egen lommebok.

– Jeg får ikke lønn. Jeg betaler selv for å være der. Jeg har trent dem siden januar og når jeg fikk sjansen tenkte jeg at det er for "gæli" å dra hjem to måneder før lekene starter. Det er definitvt verdt det, så får jeg heller jobbe hardere når jeg kommer hjem, sier Opheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet

Det Zambiske landslaget i håndball. Foto: privatDet Zambiske landslaget i håndball. Foto: privat

Turen for det zambiske landslaget til All African Games, som arrangeres hvert fjerde år, er det landets regjering som betaler for. De vil ha sitt tilbake og det har derfor blitt flere medieopptredener for Opheim.

– Jeg har vært på tv der. Ledelsen vil ha mye medieoppmerksomhet. Det er nok positivt at det er en trener fra Norge, sier den unge treneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kyvåg fristes til comeback

Angrep det beste forsvar

Den ulønnede treneren har selv spilt 2. divisjon i Norge og er vant med den norske håndballkulturen. Hjemmefra kjennr Opheim best til å spille tradisjonelt 6–0-forsvar (flatt forsvar).

Det zambiske laget blir derimot å se i en utradisjonell 3–2–1-formasjon - en langt mer offensiv formasjon som passer spillerne bedre enn det vanlige forsvaret hvor fysikk er viktigere.

I Zambia er utetreninger mer vanlig enn i Norge. Foto: privatI Zambia er utetreninger mer vanlig enn i Norge. Foto: privat

– Jentene er veldig små, men raske. Vi har jobbet mye med offensivt forsvarsspill. I angrep mangler vi gode skyttere, så der har vi trent inn mange ulike formasjoner, sier hun.

Les også: Krokodilledrama i Zambia

Uorganisert

Med norske bistandsmidler har landslaget fått kjøpt baller og enkelt utstyr. Det er likevel langt fra Stjørdal til Lusaka også i håndballmessig forstand, hvor blant annet oppmøtetidspunkter tolkes relativt og individuelt. Dette er en av flere utfordringer Opheim har skrevet om underveis på sin egen blogg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er utvilsomt utstyr og økonomi som er de største utfordringene. Jeg bruker mye tid på å forberede treninger. Det må man når man har fire baller og 16 spillere, sier Opheim.

Lekene kastes i gang 4. september og i konkurranse med sterke lag som Angola og Egypt har ikke Opheim ambisjoner om de store sportslige resultatene for Zambia.

Les også: Mindre til bistand enn i fjor