TV-kokk rystet over politirazzia hos melkebonde

TIMEVIS I AVHØR: – Det opplevdes også litt absurd å sitte timevis i avhør og forklare seg om hvordan man lager yoghurt, sier bonde Guustaf Koot, som fikk beslaglagt mobiltelefon, datamaskin og dokumenter da syv myndighetspersoner dukket opp. Foto: Asbjørn Olav Lien (Tønsbergs Blad)
TIMEVIS I AVHØR: – Det opplevdes også litt absurd å sitte timevis i avhør og forklare seg om hvordan man lager yoghurt, sier bonde Guustaf Koot, som fikk beslaglagt mobiltelefon, datamaskin og dokumenter da syv myndighetspersoner dukket opp. Foto: Asbjørn Olav Lien (Tønsbergs Blad)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økobonde Gustaaf Koot ante fred og ingen fare da en politistyrke på fem plutselig rullet inn på tunet og gjennomførte razzia på gården hans. Grunn: Han selger melk rett fra kua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med kjennelse fra Nordre Vestfold tingrett i neven, ransaket fem politifolk og to personer fra Mattilsynet Koots gård og grunn, og beslagla mobiltelefon, dokumenter og datautstyr. Bonden selv måtte i et flere timer langt avhør på Holmestrand politistasjon.

– Jeg opplevde det som et overgrep, sier Gustaaf Koot til Tønsbergs Blad, og legger til:

– Men det opplevdes også litt absurd å sitte timevis i avhør og forklare seg om hvordan man lager yoghurt, legger bonden til.

Matspaltist, forfatter og tv-kokk Andreas Viestad er rystet over myndighetenes fremgangsmåte:

– Koot blir behandlet som en narkohandler. Det er en veldig uheldig signaleffekt, sier Andreas Viestad til ABC Nyheter.

Les også: – Økologiske grønnsaker kan beskytte under svangerskapet

Fikk ostebot på 10.000 kroner

Økobonden har i 40 år solgt upasteurisert melk til kunder som mener de ikke tåler vanlig butikkmelk. De siste 25 årene har han holdt til på gården Skaarbu i Holmestrand. Ingen har ifølge bonden blitt syke av å drikke melken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det har fått Mattilsynet til å surne. Det er ikke tillatt å selge melk som ikke er varmebehandlet – pasteurisert – i Norge. Mattilsynet frykter nemlig at melk rett fra norske kuer kan gjøre folk alvorlig syke. De har en rekke ganger truet Koot med politianmeldelser om han ikke slutter å selge.

En gang ble han idømt bot på 10.000 kroner for å ha solgt ost laget av upasteurisert melk. Boten ble betalt blant annet etter kronerulling blant sympatisører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke forbudt å selge ost av upasteurisert melk i Norge. Den må bare ikke være laget her. Derfor importerer vi for eksempel upasteurisert ost fra Frankrike.

Les også: Rapport om økologisk mat snart klar

Rystet tv-kokk

Avdelingsdirektør Kjersti Søli i Mattilsynet sier til Tønsbergs Blad at det er hensynet til folkehelsa som ligger bak anmeldelsen som førte til ransakingen og beslaget. De mener bakterier kan smitte fra fe til folk, og agerer utfra et føre var-prinsipp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MATSPALTIST: – Dette sier noe om hva man synes er viktig, sier forfatter og tv-kokk Andreas Viestad, som her har tatt med kronprinsesse Mette-Marit på en omvisning. Foto: NTB scanpixMATSPALTIST: – Dette sier noe om hva man synes er viktig, sier forfatter og tv-kokk Andreas Viestad, som her har tatt med kronprinsesse Mette-Marit på en omvisning. Foto: NTB scanpix

Ifølge Søli har de ett eneste mål med anmeldelsen:

– At Gustaf Koof skal slutte å selge upasteurisert melk til konsum.

Matspaltist, kokebokforfatter og tv-kokk Andreas Viestad er sjokkert over det han kaller smakspolitiets behandling av Gustaaf Koot, som han kjenner.

– Dette sier noe om hva man synes er viktig. Når blant annet fem politifolk stiller opp på en razzia, skulle man tro at det var en ganske verifisert IS-link. I Norge er det en stor og viktig kamp som kjempes for både å utvikle spennende, norsk mat og beholde god matsikkerhet. En av de måtene man har gjort det på, er at man har et nokså godt lovverk og veldig ansvarlige folk som forvalter det, sier Andreas Viestad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener pasteurisering er bra og nødvendig for blant annet å kunne kjøpe melk i butikken. Men sier det upasteuriserte har en helt spesiell smakskvalitet. Noen dedikerte bønder som Gustaaf Koot har turt å satse på det. De er ifølge Viestad svært ansvarlige folk som vet hva de gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regelverk praktisert av idioter

– Dette har en svært stor symboleffekt. Jeg undrer på hva landbruksministeren, som oppfordrer til unike norske produkter og mindre komplisert regelverk, sier: Er dette den landbrukspolitikken vi i praksis har? spør Viestad, som også er faglig ansvarlig for Geitmyra matkultursenter for barn.

– Inntil i dag har jeg ikke sett behov for et annerledes regelverk. Jeg har vært imponert over bøndene og matmiljøene som har vært interessert nok til å gjøre det ekstra bryderiet. Men man kan ikke ha et fornuftig regelverk som blir praktisert av idioter, understreker Viestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viestad sier de gjentatte ganger har sett eksempler på hvordan Mattilsynet har stukket kjepper i hjulene for tradisjonsfremstilling av meieriprodukter. For eksempel ble det forbudt å bruke tre under ysting, mens plastikk har medført masse helsemessige problemer.

– Jeg lurer av og til på: Hva tror de at faren er? Tror de at kidsa kommer til å forlate gatekjøkkenet og råne bort til bonden for å kjøpe ulovlig melk? Da har de en mer optimistisk forestilling enn hvor bredt dette kan treffe. Koot blir behandlet som en narkohandler. Det er en veldig uheldig signaleffekt, sier Andreas Viestad.

Les også: Andreas Viestad savner norske Michelin-stjerner utenfor Oslo

– Kan nok oppleves voldsomt

Gustaaf Koot mener han slett ikke bryter loven. Det er ikke forbudt for den som eier kua å drikke melk rett fra den. Derfor har flere av kundene kjøpt andeler i kuene de får melk fra. Han har organisert det gjennom såkalte «melkeringer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiadvokat Rina Stokke var den som signerte ransakelseskjennelsen. Hun var selv med på razziaen sist onsdag som påtaleleder.

– Vi var fem fra politiet og to fra Mattilsynet. Vi hadde ulike oppgaver på stedet, det er sånn politiet er inndelt. Noen jobber med databeslag, og så har du krimtekniker og etterforsker, sier Stokke til ABC Nyheter, og vedgår:

– Det kan nok oppleves litt voldsomt når det kommer så mange hjem til deg. Men dette var ikke noe ekstraordinært.

Hun sier at hun ikke kan kommentere saken så lenge den er under etterforskning. Stokke ønsker ikke å kommentere om dette er god ressursbruk, og vet heller ikke når etterforskningen er ferdig ved Holmestrand politistasjon.