Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger

Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger
Frp vil holde folkeavstemning om flyktninger
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp vil holde en nasjonal folkeavstemning om å ta imot Syria-flyktninger. Det er ikke særlig realistisk, sier valgforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Poenget er å la det norske folk få si noe om dette. Hele kommunevalgkampen handler om dette, for uansett hva Stortinget vedtar, er det kommunene som skal bosette flyktningene, sa Frp-leder Siv Jensen torsdag.

Beslutningen om å stille forslag om en avstemning ble tatt på Fremskrittspartiets ekstraordinære gruppemøte torsdag.

– Vi vil fremme forslag om at vi, i forbindelse med kommunevalget til høsten, holder en landsdekkende folkeavstemning om flyktningspørsmålet, sier parlamentarisk leder Harald T. Nesvik til NTB.

Vanskelig sak

Saken om Syria-flyktningene er svært vanskelig for Frp. Partiet har finansministeren, justisministeren, integreringsministeren og arbeidsministeren, de fire statsrådspostene som vil være sentrale i gjennomføringen av avtalen, som regjeringspartner Høyre er med på.

– Dette har ingen ting å si for regjeringssamarbeidet, dette handler om at vi tar sterkt avstand fra denne avtalen, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil finne det svært udemokratisk hvis de mener det er problematisk å høre hva innbyggerne i Norge mener om dette spørsmålet, la hun til.

På spørsmål fra NTB ville ikke finansministeren utdype hva dette forslaget vil ha å si for andre potensielle folkeavstemninger eller i hvilke andre saker Frp vil spørre folket direkte til råds.

– Hvis de andre partiene mener de har folket bak seg i spørsmålet, bør de våge en avstemning, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært sjeldent

I Norge er det svært sjeldent nasjonale folkeavstemninger. Den siste var om EU-medlemskap i 1994.

Det er svært lite sannsynlig at Frp vil få støtte blant de andre stortingspartiene for forslaget, mener valgforsker Bernt Aardal.

– Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, sier Aardal, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartner Høyre avviser en folkeavstemning og vil stemme mot forslaget i Stortinget, opplyser partiet til NTB torsdag kveld.

Stemmer mot

Frp besluttet torsdag å stemme mot flyktningkompromisset på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger til Norge de neste tre årene. Partiet vil heller styrke innsatsen for flyktningene i Syrias nærområder.

Partiet besluttet også at det ikke blir noe ekstraordinært landsstyremøte om Syria-flyktningene, slik enkelte av partiets fylkesledere har foreslått. Dermed er det lite sannsynlig at saken fører til at Frp går ut av samarbeidsregjeringen.

Frps andre nestleder Per Sandberg beskriver en folkeavstemning som en «kjempegod løsning».

– Vi håper å overbevise folk om at de som har tatt denne avgjørelsen, er uansvarlige politikere. Vi skal drive valgkamp på denne saken og fortelle velgerne hvor uansvarlig dette er, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avvises av opposisjonen

KrF og Venstre avviser forslaget om folkeavstemning, og de to støttepartiene står ved flyktningforliket i Stortinget.

– Venstre står fast på dette flertallsforliket og legger til grunn at regjeringen følger opp flertallsvedtak i Stortinget, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

– Dette er et forslag fra Frp, det virker ikke som det er forankret i regjeringen. Dette er forslag som kommer til å falle om en uke, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Hagen om asylavtalen: - Rystende og uansvarlig