Liv Signe Navarsete sjokkert:– I dag overlater regjeringen godkjenning av ny mat til EU

IKKE I STORTINGET: Liv Signe Navarsete, her på Stortingets talerstol, får ikke behandle utflaggingen av godkjenning av ny mat, til Brussel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
IKKE I STORTINGET: Liv Signe Navarsete, her på Stortingets talerstol, får ikke behandle utflaggingen av godkjenning av ny mat, til Brussel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et møte i EØS-komiteen i dag vil regjeringen overlate til EU å drive godkjenning av såkalt «ny» mat - alt fra mat med nanopartikler til hittil ukjente planteråstoffer. Stortinget blir ikke spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat med nanopartikler. Rugbrød tilsatt phytosteroler.Ukjente planter og nøtter. Fosfolipider.

En flom av nye næringsstoffer som ikke har vært i bruk i Europa, er på vei inn på markedene og krever grundig behandling før de slippes løs på - eller stoppes fra å nå forbrukerne.

Nå forplikter regjeringen med helseminister Bent Høie (Høyre) i spissen seg til å gi EU styringen med godkjenning av såkalt «ny» mat - uten å ta forbehold om Stortingets godkjenning.

Det skjer i EØS-komiteen i dag, der Norge, Island og Liechtenstein avtaler hvilke nye EU-lover som skal overtas gjennom EØS-avtalen.

– Flytter vedtak fra Mattilsynet

– Det er sjokkerende at regjeringen har tenkt å la dette gå gjennom uten en gang å legge det frem for Stortinget, sier Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete til ABC Nyheter.

– Vi satte foten ned for denne EU-forordningen da vi satt i regjering. Å behandle dette uten noen diskusjon i Stortinget, betyr at vi flytter kompetanse til å vedta fra Mattilsynet til EU, uten politisk debatt, sier Navarsete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forordningen Norge har underlagt seg, innebærer blant annet «forenkling» av kontrollen med import fra land utenfor EU- og EØS-området.

– Vi ville sagt det samme

Utenriksdepartementet har et annet syn på saken:

– Hvorfor lar ikke regjeringen Stortinget ta stilling til om denne EU-forordningen om mat skal innføres i Norge?

– Ut fra de «ny mat»-produktene som så langt er godkjent i EU, er det vurdert som lite sannsynlig at Norge skal ha avvikende synspunkter i de helsemessige vurderingene, svarer kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det dreier seg her om et fagområde som anses å være lite kontroversielt. Dette i motsetning til for eksempel genmodifisert mat og fôr, som er et langt mer komplekst område, legger han til.

Må følge EU innen 30 dager

– Regjeringen skriver selv i sin redegjørelse foran møtet, at dette ikke vil føre til endringer av norsk lovverk, Navarsete?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke konsekvenser for lovgivningen, men for forvaltningen, for Mattilsynets anledning til å gripe inn og sikre norske forbrukere standarder på mat, svarer hun.

Formelt har regjeringen funnet frem til en måte som omgår problemene i Grunnloven med å overføre myndighet til utenlandske organer Norge ikke deltar i. Dagens vedtak innebærer at norske myndigheter er forpliktet til selv å vedta det EU gjør - senest innen en måned.

– Vi har fremforhandlet en tilpasningstekst som fastslår at når EU-kommisjonen godkjenner et ny-mat produkt, skal EØS/EFTA-landene foreta en tilsvarende beslutning innen 30 dager, forklarer Rune Bjåstad.

– Ikke særlig viktig

– Hvis det oppstår uenighet mellom partene om forvaltningen av regelverket, kommer de generelle tvisteløsningsmekanismene i EØS-avtalen til anvendelse, legger Bjåstad til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste innebærer at EFTAs overvåkingsorgan kan slå ned på norske avvik. Deres vedtak kan ankes til EFTA-domstolen, som er overordnet Stortinget på områder som omfattes av EØS-avtalen.

– Det er vår vurdering at innlemmelse av ny mat-regelverket i EØS-avtalen heller ikke er en sak av «særlig viktighet». Videre krever ikke regelverket lovendring eller har budsjettmessige konsekvenser. Vi har derfor lagt til grunn at det ikke er nødvendig å innhente Stortingets samtykke, fremholder Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet.

Les om Ny mat-forordningen hos Europalov

Les om Ny mat-forordningen hos Utenriksdepartementet