Bekrefter enighet om Syria-avtale på Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meningen med politikk er å få til resultater, åpnet AP-leder Jonas Gahr Støre, da han onsdag presenterte avtalen om at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Syria-avtalen:
  • Partiene på Stortinget, unntatt SV og Frp, er enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.
  • 500 ekstra flyktninger tas imot allerede i år, slik at det samlede antall kvoteflyktninger fra Syria i år blir 2.000.
  • 3.000 kvoteflyktninger fra Syria skal tas imot i 2016 og ytterligere 3.000 i 2017.
  • Bevilgningene til hjelp i nærområdene økes med 250 millioner kroner i år, til totalt 1,25 milliarder. Økningen skal dekkes gjennom en omprioritering på årets budsjett.
  • Norge skal gi 1,5 milliarder kroner til hjelp i nærområdene neste år.
  • Det gis 50 millioner i ekstra tilskudd til kommunene, i tillegg stilles ytterligere 30 millioner kroner til disposisjon for kommunene gjennom Husbanken.

Tidligere på dagen ble Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne enige om hvordan Norge skal øke innsatsen i forbindelse med den humanitære katastrofen i Syria og områdene rundt.

De seks partiene har altså kommet frem til at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Årets kvote økes fra 1.500 til 2.000. De neste to årene skal 3.000 ekstra kvoteflyktninger fra det krigsherjede landet tas imot.

– Hvis andre land i vår situasjon legger seg på samme linje, har FN kommet langt i å nå sitt mål. Dette er et signal fra Norge.

Mer penger

Norge øker også bevilgningene til hjelpearbeid i nærområdene. I år skal det totalt bevilges 1,25 milliarder kroner, et beløp som økes til 1,5 milliarder kroner i 2016.

På vegne av Stortinget inviterer Støre kommunene til dugnad og gir dem en gulrot i form av 50 millioner i ekstrabevilgninger. I tillegg kommer 30 millioner kroner via Husbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi inviterer også kommunene til å samarbeide med frivilligheten, med organisasjoner, idretten og kirken for å trappe opp antallet flyktningguider.

– Et langt løp

Støre sier avtalen også innebærer jevnlige evalueringer av situasjonen, både her hjemme og i Syria og nærområdene.

– Vi skal ha evalueringer i forbindelse med statsbudsjettet for 2017 og 2018. Det siste er på den andre siden av et valg, sier Støre og legger til at avtalen innebærer «et ganske langt løp».

Fremskrittspartiet og SV brøt på ulike tidspunkter forhandlingene og er dermed ikke med på avtalen som ble presentert på Stortinget onsdag ettermiddag.